СТОЛТЕНБЕРГ У ПРИШТИНИ  НАТО ће учинити све да се не понови насиље из маја и септембра

ПРИШТИНА: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас у Приштини да ће Алијанса учинити све да се не понови, како је рекао, насиље које је виђено у мају у Звечану, као и у Бањској, 24. септембра, поручивши да је важно да се нађу одговорни како би се показало да такво насиље не понови.
stoltenberg
Фото: Youtube/ DW

„Насиље на Косову је неприхватљиво. Зато смо појачали присуство са још 1.000 војника, што то је највеће НАТО појачање у претходној деценији”, поручио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Приштини.

„Када је реч о истрази, НАТО није истражни орган, питање Бањске је питање за косовску полицију, Еулекс, а то ћу рећи сутра и Србији. Свакако, очекујемо да се одговорни изведу пред лице правде. Важно је да буде последица, насиље се не сме поновити”, казао је Столтенберг.

Он је рекао да је НАТО много уложио у стабилност и мир у овом региону, како је рекао, на Косову, БиХ, Балкану...

„Учинићемо све да испунимо УН мандат на Косову, да подржимо Еуфор у Босни. Сада тренутно разматрамо да ли треба да имамо стално (појачано) присуство да се не би поновило насиље. Дакле, разматрамо све опције”, истакао је Столтенберг, тврдећи да су „у мају 93 НАТО војника повређена”.

Нагласио је да је безбедност, стабилност, слобода кретања за све грађане приоритет.

Поновио је да ЕУ подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

„Обе стране морају да приђу дијалогу искрено, у доброј вери и то је кључан корак ка нормализацији односа”, закључио је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести