Столтенберг: Важно је да се смање тензије на северу КиМ

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је вечерас у Бриселу, уочи састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је важно да се смање тензије на северу Косова и Метохије.
stoltenberg
Фото: Youtube/ DW

"КФОР је као што знате мировна мисија НАТО која је већ годинама присутна на Косову у оквиру мандата који је добила од Уједињених нација. Ми спроводимо нашу мисију како бисмо обезбедили сигурно и безбедно окружење и слободу кретања припадницима свих заједница. Наше снаге су нападнуте у мају, тројица наших припадника су тада озбиљно повређена и то је неприхватљиво", нагласио је Столтенберг у заједничком обраћању са председником Вучићем у седишту НАТО у Бриселу.

Он је подсетио да је због пораста тензија повећано људство КФОР са још 500 припадника и истакао да ће снаге КФОР наставити да спроводе своју мисију у оквиру мандата УН.

"Важно је да се смање тензије и стога позивамо обе стране да то учине и уздрже се од акција које би довеле до ескалације. Сматрамо да је једини исправан пут активно учешће у дијалогу у којем посредује ЕУ, а подржава га НАТО. Србија је већ дуго поуздани партнер НАТО и уверени смо да ће се ангажовати у том дијалогу на конструктиван начин", рекао је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести