Штрахе: Царине су безобразлук, Харадинај: Таксе остају до признања

БЕЧ: Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе оштро је данас осудио приштинске власти због увођења царине од 100 одсто на српску робу.
Kristijan Štrahe Foto Tanjug/ Video
Фото: Tanjug

Такође је оштро критиковао јавно паљење српске робе, што су чинили поједини локални политичари на Косову. 

Штрахе је саопштио да је у разговору са представницима косовских власти пре неколико дана у Бечу затражио да ту одлуку повуку. 

"То што је сада царина повећана за 100 одсто је безобразлук прве класе и сасвим сигурно не води ка нормаизацији односа", критиковао је Штрахе.

"Косово мора поштовати ЦЕФТА споразум", поручио је Штрахе.

Харадинај: Нема укидања такси док Србија не призна Косово

ПРИШТИНА: Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај поновио је данас, на састанку своје Алијансе за будућност Косова, да таксе на робу из Србије неће укинути док Србија не призна Косово, пренела је ГазетаЕџпрес с. 

"Србија ће покушати да тестира нашу стабилност, провоцирајући нас на различите начине, најпре позивајући се на хуманитарну катастрофу за северне Србе, што се у стварности неће догодити. Покушаће да поставља чак и барикаде на северу, као што је уобичајено у таквим ситуацијама, али ипак неће успети. Све ове варијанте су погрешан начин да Србија успе у томе. Једини прави пут је признати Косово као државу ", рекао је Харадинај на страначком састанку.

Рекао је да Европска унија греши када каже да Косово не поштује ЦЕФТА споразум.

"Поступили смо у складу са законом, а наш једини захтев је да Србија препозна Косово као државу", навео је.

Харадинај је, говорећи о ценама производа, рекао оне не би требало да расту.

"Жао ми је због произвођача, али ћемо пролазити кроз ову ситуацију заједно и никако не сме бити злоупотреба, јер то никоме не би донело добро", рекао је Харадинај.

Рекао је и да је Косово у процесу либерализације виза, за које верује да ће ускоро бити добијене.

Харадинај тврди и да за све донете одлуке има подршку владајуће коалиције.

Миран протест у Грачаници: Приштина да повуче одлуку

ГРАЧАНИЦА: У Грачаници је данас одржан миран протест са кога су грађани затражили да Приштина повуче одлуку о повећању такси на производе из Србије, јер, како су рекли, тим потезом "ископан је још један дубоки јаз између Срба и Албанаца".

"Власти у Приштини показале су да немају воље, ни капацитета за смиривање догадаја. Окупили смо се како бисмо затражили повлацење овог потеза који је све нас узнемирио", поруцено је са скупа у Грацаници, преноси РТК на српском језику.

Вуловић: На Газиводама све мирно

ЗУБИН ПОТОК: На акумилацији Газиводе све је мирно и не дешава се ништа, изјавио је данас око 13.00 сати градонацленик опстине Зубин Поток Срђан Вуловић. 

"Пратимо ситуацију и сва дешавања након мера које је Пришитна увела али и јутрошње акције РОСУ и хапшења четворице Срба", рекао је за Тањуг Вуловић током протеста у месту Зупче на северу Косова. 

"Одавно нисам видео оволико људи и велику спремност да се на миран начин боримо за своја права", рекао је Вуловић и додао да "Приштина својим активностима показује да смо ми грађани не другог већ десетог реда".

Вуловић је додао да ће блокада пута у месту Зупче и на администратинвој линији Бање бити уклоњена у 13 по завршетку једночасовног протеста, а да ће сви следећи кораци завистити од одлука привремених институција у Приштини.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести