Тачи: Правда не сме бити селективна, казна за злочине над Србима

Новоизабрани косовски председник Хашим Тачи поручио је данас да правда не може бити селективна, те да починиоци злочина над косовским Србима морају да буду кривично гоњени и осуђени,

уз оцену да помирење није лако и да не може бити једносмерно.

Он је, у ауторском тексту објављеном на бриселском порталу Еурактив под насловом "Косово на раскршћу", напоменуо да "геноцид који је починио режим Слободана Милошевића на Косову не би требало изједначавати са тим злочинима из освете".

"Али, правда не може бити селективна. Злочиначка дела која су извршили Косовари морају да буду осуђена и процесуирана", истакао је Тачи.

Подсетивши да је низ парламентарних заседања у Приштини прекинут због напада опозиционих посланика сузавцем, он је рекао да протесте предводе људи који се противе владиним покушајима да побољшају односе са Србијом.

Према његовим речима, Милошевићев рат на Косову крајем 1990-их још је свеже и болно сећање, те су због тога неки опозициони посланици гласали против измена косовског устава у циљу успостављања Специјалног суда у Хагу који ће истраживати и подизати оптужнице против осумњичених за злочине почињене над Србима током рата на Косову.

Тачи наводи да се косовске власти труде да нормализују односе са Београдом, те да су потписале споразум о разграничењу са Црном Гором.

Говорећи о позицији Косова на међународној сцени, он оцењује да у том погледу има доста посла јер, како каже, иако је постигло велики напредак откако је прогласило независност 2008, чека га дуг пут до европске будућности.

Као изазове који преовлађују у политичком пејзажу Косова и Западног Балкана, Тачи је навео економски развој, отварање нових радних места и избегличку кризу уз сузбијање насилног верског екстремизма и националистичке реторике.

"Ниједан од тих изазова није везан искључиво за наш регион, већ су заједнички за Европу као целину, али су наше земље постале кључно поприште", рекао је Тачи, додавши да регионалне владе те проблеме морају решавати унапређењем безбедности на границама и добросуседских односа.

Он каже и да су косовске власти успеле да зауставе одлив становника који траже азил у другим земљама за више од 90 одсто ове године, као и да су припремиле план за хитан пријем 500 до 3.000 сиријских избеглица.

"Не смемо дозволити да наш напредак омете национализам који призива старе сукобе. Питање је сада да ли ће Косово постати пуноправни и активни чланица међународне заједнице и наставити пут европских итнеграција, или ће га, пак, сломити сопствена прошлост", закључио је новоизабрани косовски председник.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести