Тачи прети новим мерама ако Србија настави "да буде агресивна"

БЕРЛИН: Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи запретио је данас новим мерама, ако Србија, како каже, настави да буде агресивна.
tacci_granice
Фото: Танјуг (Видео)

Тачи је новинарима у Берлину рекао да Приштина жели да се САД укључе у дијалог, јер се ЕУ показала као непоуздан преговарач.

"Нема договора док се САД не укључе, јер се ЕУ показала неспособном", рекао је Тачи и тврди да ЕУ није јединствена и не може да реши проблем Косова, већ то може само САД.

Тачи је поновио и да ће тражити да се Прешево, Бујановац и Медвеђа прикључе Косову.

На питање да ли ће данас разговарати са председником Србије Александром Вучићем, Тачи је рекао: "Наравно".

ЕУ слаба, време да Србија призна Косово

Хашим Тачи је, након штанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Берлину, изјавио да је предочио својој сагоиворници да су Београд и Приштина далеко од споразума без учешћа САД, јер је, како је рекао, ЕУ сувише слаба да покрене ствари на Западном Балкану. 

"Неће бити преговора између Косова и Србије, далеко смо од постизања споразума без САД. Као прво, знате да ни дијалог, ни преговори или споразуми немају улогу САД и других пријатељских држава. Евопска унија је сувише слаба и није јединствена да покрене ствари на Западном Балкану ", рекао је Тачи новинарима након састанка.

Рекао је и да ће сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ бити још повећане, јер, према његовим речима, Србија наставља агресивне акције према Косову.

"Порез је легитиман. Ако Србија настави агресивно, ми ћемо само додавати мере и кренућемо на реципрочном нивоу. Косово је спремно за безусловни дијалог. Време је да Србија призна Косово. Данас је дан када канцеларка Меркел треба да увери Вучића да призна Косово, да убеди да то исто учини и пет земаља ЕУ које га још нису признале", навео је Тачи и додао да је то оно што, како је рекао, очекује од берлинског самита.

Очекује, рекао је, и да ће Приштина добити данас подршку за визну либерализацију.

Косово, како је рекао, не тражи визну либерализацију као поклон, већ је то, каже, заслужило.

"Косово ће остати независна, суверена земља, увек поштујући права Медвеђе, Прешева и Бујановца на припајање Косову, што би било исправљање историјске неправде, пренео је Телеграфи.

Експрес: Сељими у делегацији Приштине у Берлину 

ПРИШТИНА: Сулејман Селими, полиички саветник премијера привремени приштинских институција, Рамуша Харадинаја, део је делегације Приштине на данашњем самиту у Белину, који су сазвали немачка канцеларка и француски председник, Ангела Меркел и Емануел Макрон, пише приштинска Газета Експрес. 

Експрес преноси да су се Харадинај и Сељими састали са амбасадором САД у Немачкој Ричардом Гренелом. На састанку су и косовски председник и шеф дипломатије, Хашим Тачи и Беџет Пацоли.

Сељими је именован за Харадинајевог саветника пре два месеца, непосредно након пуштања из затвора на условну слободу.

Иначе, Сељими, који је био један од бивших команданта терористичке тзв. ОВК је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва на шест година затвора.

Према подацима из Википедије, Сељими, познат као Султан, био је припадник албанске терористичко-криминалне Дреничке групе, један од команданата и један од водећих албанских криминалаца.

Харадинај "бојкотује" Могерини?

БЕРЛИН, ПРИШТИНА: Приштински Експрес пише да ће премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, бојкотовати састанак са шефицом европске спољне политике Федериком Могерини у Берлину. 

Позивајући се на своја сазнања, Експрес тврди да Харадинај неће присуствовати састанку приштинске делегације са Могеринијевом, због неслагања по питањима сто одсто уведених такси на робу из Србије и БиХ и корекције границе Србије и Косова.

Харадинај је, наиме, у више наврата критиковао понашање Могеринијеве тврдећи да је одговорна за то што је дијалог вратила уназад.

За разлику од Харадинаја, са Могеријнијевом ће се састати косовски председник Хашим Тачи и шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли.

Харадинај о сусрету са амбасадором САД у Берлину

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је данас да је америчком амбасадору у Берлину, Ричарду Гренелу, пренео да се косовска влада противи идеји размене територија Србије и Косова. 

Харадинај је, након разговора са америчким дипломатом, на свом фејсбук профилу написао да је Гренелу пренео посвећеност Приштине дијалогу са Београдом.

Навео је и да је изразио спремност Приштине за слободну трговину са Србијом као део заједничког споразума, који би резултирао узајамним признањем.

Додао је да је амбасадору пренео да је размена територија опасна опција и дестабилизује не само Косово, већ и регион.

"Рекао сам амбасадору Гренелу о напретку земље у области владавине права и посвећености Косова добросуседским односима, увек у партнерству са нашим савезницима и нашим тежњама за евроатлантски пут. Улога Сједињених Држава у даљим политичким процесима земље је неопходна “, написао је Харадинај на фејсбуку.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести