Тахири: Нема дијалога са Београдом док не ослободе Харадинаја

ПРИШТИНА: Дијалог са Београдом ће моћи да се настави након што Рамуш Харадинај буде ослобођен и након што Скупштина Косова укине решење о прекиду преговора, каже косовска министарка за дијалог Едита Тахири.
edita tahiri
Фото: Epa (Olivier Hoslet)

Она је то рекла у обраћању пред парламентарним одбором, преноси приштински лист “Лајми”.

Како је поручила, Косово се показало као партнер који гради мир у региону.

Косовска влада сматра да је дијалог са Бриселом произвео значајне резултате и сви постигнути споразуми су у складу са косовским уставом, наводи Тахири.

Некадашњи вођа ОВК, којег Србија терети за ратне злочине над цивилним становништвом на Косову, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници на захтев Србије.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Мера забране напуштања територије Француске против Рамуша Харадинаја остаје на снази до 27. априла када се очекује да Апелациони суд у француком граду Колмару донесе одлуку о захтеву Србије за његове изручење.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести