Танин: Уклонити препреке за дијалог

ЊУЈОРК: Међународна заједница после избора на КиМ очекује да нови лидери потврде своју посвећеност преговорима с Београдом и обезбеде да препреке за дијалог буду уклоњене, изјавио је вечерас на седници Савета безбедности УН шеф Унмика Захир Танин.
tanin, tanjug
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

"Посебан напор треба да буде уложен да политичка реторика и акција утичу на напредак дијалога после годину дана застоја", рекао је Танин, који је и специјални изасланик генералног секретара УН.

Он је додао да се нада да ће ново руководство у Приштини моћи да искористи "моментум ових избора" да испуни обећање људима да ће појачати владавину права и борити се против корупције и организованог криминала и решавати проблем незапослености.

Танин је поздравио наставак напора многих међународних учесника да се обнови политички дијалог.

"Убеђен сам да споразум Београда и Приштине може бити одржив само ако је заснован на одговорном деловању и на томе да у том процесу учествују локални учесници. Важно је да током транзиције на КиМ међународна заједница буде јединствена и чврста у подршци одрживом споразуму", рекао је Танин.

Он је оценио да су превремени парламентарни избори на Косову довели до значајне промене у политичком пејзажу Косова.

"Одлука о превременим изборима дошла је у тренутку који је карактерисала унутрашња политичка подела, непостојање јединства у владајућој коалицји и доживљај јавности да не могу да испуне обећање", навео је Танин.

Како је додао, прелиминарни резултати указују да је опозиција победила, Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК).

"Та промена у политичком окружењу испољила се у одлуци бирача да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости", рекао је Танин.

Области са српском већином на КиМ забележили су највећу излазност у последње време и Српска листа ће вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту, навео је Танин.

Међународни посматрачи, како је казао, оценили су да су избори прошли позитивно, али поменути су и изазови као што су финансирање кампање, застрашивање, притисак на бираче у областима са српском већином.

Танин је Савету безбедности УН саопштио резултате вишемесецне истраге чланова особља Секретаријата УН-а ван УНМИК-а о догађајима од 28. маја, када су на КиМ ухапшена два службеника УНМИК-а.

Он је истакао да је током истраге разговарано са више од 50 сведока и прегледани фотографски, видео и документовани докази, а да су у истрази сарађивали међунардони партнери и косовске институције.

Танин је рекао да Истражни тим није пронашао ниједан доказ у прилог оптужбама о неисправном поступању двојице службеника УНМИК-а.

"Тим је потврдио да су обојица били на службеној дужности кад су ухапшени. Њихово хапшење и задржавање у притвору десило се упркос томе што су се јасно идентификовали као особље УН", нагласио је Танин.

Он је додао да су пронађени докази о прекомерној употреби силе косовске полиције.

Танин је нагласио да је истрага показала и да је косовска полиција, без претходног овлашћења УН, одвезла и задржала возило УНМИК-а, и да су извршени форензички прегледи на једном телефону који је власништво УНМИК-а и на две СИМ картице.

"Хапшење и притварање особља УНМИК-а док су на службеној дужности, као и покретање кривичних поступака против њих, представљају очигледну повреду њиховог имунитета од хапшења и притварања и од судског процеса", рекао је Танин.

Он је додао да употреба прекомерне силе, задирање у имовину Мисије и даље водење кривицних поступака против обојице службеника представљају оцигледно кршење важећег правног оквира, измеду осталог и Резолуције 1244 Савета безбедности, уредби УНМИК-а и стандарда медународног права људских права.

"Медународни службеник је такође проглашен ''персоном нон грата'', што је концепт који се не може применити ни односити на особље УН. Овакви поступци су неприхватљиви и не би их требало толерисати", рекао је Танин.

Он је позвао да се сви кривични поступци против службеника УНМИК-а ''одмах прекину“, али је истовремено похвалио дух сарадње којим су косовске власти примиле закључке извештаја током недавних ангажовања.

"Све док ово веће одржава мандат за међународно присуство на Косову, радујем се раду косовских институција и УНМИК-а, уз потпуно узајамно поштовање. Поносни смо што је УНМИК одиграо централну улогу у формирању косовске полиције и правосуда и надамо се да је њихова намера да отклоне све недостатке и да раде у складу са медународним нормама и стандардима", рекао је Танин.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести