МАНДАТАР ЈЕ ПОЗНАТ Милош Вучевић, први Новосађанин на челу Владе Србије

Када је у суботу председник Србије Александар Вучић објавио да ће садашњи потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић бити мандатар за састав нове Владе Србије, за упућене у политичка збивања у земљи то није било изненађење.
3
Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, приликом састава претходне владе после избора 2022. године,  Вучић је именујући Ану Брнабић за мандатара, орочио деловање те владе на две године и тада најавио да ће следећи премијер бити Милош Вучевић. Тог момента Вучевић је добио потпредседничко место у Влади и Министарство одбране. На челу Министарства одбране низао је  потезе који су ојачали Војску Србије.

До тада био је градоначелник Новог Сада и остаје упамћено да је једини који је три пута биран за првог човека Српске Атине. Милош Вучевић ће бити први премијер од самосталности Србије, који долази из Новог Сада, где је и рођен 1974. године. Завршио је Правни факултет у свом родном граду и бавио се адвокатуром.. Осим тога, Вучевић је председник Српске напредне странке и логично је да странка која је убедљиво победила на изборима да мандатара и да то буде председник странке. Дакле, изненађења нема.

Милош Вучевић је једини који је три пута биран за првог човека Српске Атине

Рокови за избор

Како је предвиђено Уставом, Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе. Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика. Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала. Председник Владе може бити и министар. Законски рок за формирање владе је 90 дана од конституисања парламента. Нови сазив парламента након избора одржаних 17. децембра конституисан је 6. фебруара.     


За време његових мандата као градоначелника, Нови Сад је добио титуле Европске престонице  културе и Европске омладинске престонице. Град је постао  препознатљив по сарадњи и братимљењу с многим европским градовима. Инвеститорима су широм отворена врата те су познати светски гиганти дошли у Нови Сад, отворили фабрике и запослили више од 10.000 људи. У Нови Сад се слило чак 29 крупних инвестиција. То су компаније Нидек, Континентал и Бери Калебо. О величини и ефектима самих инвестиција сведочи чињеница да ће ова последња, Континенталова, према проценама сама да увећа БДП Србије за више од 2 одсто. У Новом Саду послују и друге компаније светског калибра- Шнајдер електрик, Аптив, Лир…

Фото: Дневник/Архива/Милош Вучевић

На челу Министарства одбране низао је  потезе који су ојачали Војску Србије

Уведене су, на иницијативу Вучевића, многобројне субвенције, бесплатни вртићи за сву децу, бесплатни уџбеници за прваке, почела градња и усељавање у станове  људи избеглих током ратова деведесетихз, припадника снага безбедности. Граде се станови солидарности. Све то што је Милош Вучевић започео у Новом Саду видљиво је голим оком. Град се развија, а по тим утабаним стазама и садашња градска власт на челу с градоначелником Миланом Ђуруићем сигурно корача.

Милош Вучевић добитник је многобројних признања , а издвајамо признање “Бела голубица” у оквиру програма “Тесла Глобал форума”. Носилац је Ордена Светог владике Максима Епархије сремске, као и грамате признања и захвалности Епархије бачке за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота, а у 2022. години добио је највеће признање Српске православне цркве – Орден Светог Саве другог степена.

За време његових мандата као градоначелника, Нови Сад је добио титуле Европске престонице културе и Европске омладинске престонице

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су пред мандатаром Милошем Вучевићем и пред владом тешки задаци, као и пред Народном скупштином и да много тога мора да се уради да би земља напредовала. Вучић је честитао Вучевићу и додао да верује да ће у Народној скупштини добити поверење већине народних посланика, али и много више од тога.           

Е. Д.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести