Тема „Дневника”: Који изазови стоје пред новом Владом Србије

Раст привреде, смањење дефицита и јавног дуга, повећање инвестиција и боља наплата пореза - све ово грађанима углавном делује апстрактно, али без тога нема ни остварења два најважнија циља за повећање животног стандарда, а приоритет су и нове Владе на чијем је челу Ана Брнабић.
Premijerka, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Z. Žestić
Фото: Tanjug

То су смањење незапослености на једноцифрену и повећање просечне плате на 500 евра.Пред новом владом је стари задатак – спустити незапосленост на једноцифрени број. У протеклих пет година, говори статистика, незапосленост је готово преполовљена, што је и ММФ забележио као највећи успех Србије.

Петнаеста српска влада од увођења вишестраначја, прва је на чијем је челу жена. Вучићевој наследници у Немањиној 11, неће бити лако, видело се већ оног часа када је председник Србије предложио за мандатара нове владе. Међутим, Вучић није одустао, а неће ни Ана Брнабић судећи по првим изјавама. Први интервју дала је “Спутњику” нагласивши да ће нова влада бити влада континуитета и да ће се са председником Србије Александром Вучићем консултовати као и до сада.

Упитана да прокоментарише наводе да ће одговорност у влади бити подељена и да ће потрпедседник Ивица Дачић бити задужен „за политичка питања”, Брнабић је рекла мисли да је од тога „можда направљена претерана фама”.

„Председник Владе постоји само један”, истакла је она додајући да је председник то све добро објаснио. За мене се зна да сам јак тимски играч, јако пуно полажем на тим, тако да ћу се ослањати и на првог потпредседника Владе и на председника Републике и мислим да нема дилеме да ће то бити тим који ће радити у најбољем интересу Србије”, навела је Брнабић.

Она је рекла и да је довољно храбра да потпише и донесе тешке одлуке и да није ни проруски ни амерички човек, да је огроман патриота, као и  да Србија има много тога да научи од Руса.Такође је оценила и да у Србији „постоје ургетнија питања од Преамбуле Устава Србије”, као и да је апсолутно за војну неутралност.

Ана Брнабић каже да је довољно храбра да потпише и донесе тешке одлуке и да није ни проруски ни амерички човек

„Све тешке одлуке ће се доносити консензусом. Председник Републике је добио скоро 56 посто гласова градана Србије, он је неспорно огроман ауторитет. Грађани су за њега гласали у последња четири круга избора и сваки пут је добијао све више. И он и Српска напредна странка. Као председник Владе имам обавезу према грађанима Србије да се у тешким одлукама консултујем са председником Републике и да чујем глас народа, што значи и са Српском напредном странком, која је мене, као нестраначку личност предложила и подржала за председника Владе. У том смислу је Србија, чини ми се, у сигурнијим рукама него што је икада раније била”, истакла је премијерка.

Генерални секретар у кабинету председника Србије, Никола Селаковић каже да сваком ко прича о фикусима, икебанама, марионетама, поручује да никада није добро да потцењујете човека који је ваш неистомишљеник. Он каже и да су му увек биле „смешне и плитке” приче о руској, америчкој или европској влади и додао да, ако су СНС и Александар Вучић за нешто заслужни, то је „што имамо српске владе”. „Одајем Вучићу признање због храброг потеза да постави Ану Брнабић на место премијера”, рекао је он.

Сарадња СНС и ЈС

Дилему каква је судбина Јединствене Србије Драгана Марковића Палме која није подржала инову владу, на неки начин разрешио је Никола Селаковић, рекавши да је ЈС изнела свој став који СНС поштује и да се сарадња са ЈС наставља.

Он сматра да је кључно да се са коалициониом партнерима, пре свега са СПС-ом, продубљују односи и очекује да ће предстојећи период донети „тај виши ниво сарадње”.

Говорећи о ситуацији у СНС након „буре” око обезбеђивања већине за избор Брнабићеве за премијера, Селаковић је рекао да је у странци било изношења различитих мишљења, али да су на крају, када су сви рекли шта мисле, заједнички закључили „нешто што је постао став иза кога су сви стали”.

„У странци која броји преко 600.000 чланова имате људе од монархистичке провинијенције до неког облика комунизма, потомке четника и партизана, људе који су за европске интеграције и оне који су за Русију, али се на крају договоримо. Пресудни су интереси државе, грађана, економског просперитета и побољшање животног стандарда”, каже Селаковић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести