Тема „Дневника”: Старт дебате о предлозима ЛСВ-а у Парламенту

НОВИ САД: Наредна седмица у Скупштини Србије започеће војвођанским темама, које је инцирала Лига социјалдемократа Војводине. За среду, 20. март, заказана је седница с две тачке дневног реда. Реч је о Предлогу закона о финансирању АПВ и Резолуцији о Војводини, који ће се наћи пред ресорним одборима у данима који претходе самој сесији.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Најпре ће у понедељак Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава разматрати предложени закон. Како нам је потврдила председница тог скупштинског радног тела Александра Томић (СНС), председник ЛСВ-а Ненад Чанак је најавио да неће присуствовати тој седници, већ ће решења за која се залажу образложити посланице Лиге Олена Папуга и Нада Лазић.

Тог дана у подне, када седница Одбора почиње, Чанак ће, по саопштењу ЛСВ-а, у Новом Саду одржати конференцију за новинаре и говорити о предлозима који ће се наћи на парламентарној сесији. 

Како наглашава Александра Томић, то је други пут да је на ред стигао закон који није предложила Влада већ представници опозиције. Подсетила је на то да је раније усвојен пропис везан за лечење деце, на инцијативу посланика ДС-а Душана Милисављевића, с чијим предлогом се сложило Министарство здравља. 

Ми ћемо на Одбору у понедељак отворити расправу о предложеном закону о финансирању АПВ и донети одлуку, да бисмо с њом ишли пред пленум, казала је она.

Додала је да у Пословнику не стоји обавеза да у случају седнице сазване на инцијативу посланика буду позвани и представници Владе.

Можемо то да учинимо, али мислим да ћемо до среде већ имати њено мишљење у писаној форми, истакла је наша саговорница.

На питање да ли су посланици СНС-а разговарли о Лигином предлогу, каже да нису, те да ће у понедељак обавити консултације пре седнице Одбора.

На молбу да појасни шта ако закон евентуално не би добио подршку ресорног одбора, Александра Томић каже да њихово мишљење није обавезујуће и да, без обзира на то, предложени закон иде на расправу у пленуму.

У уторак, 12. марта, заседаће Одбор за уставна питања и законодавство, чији председник, функционер Покрета социјалиста Ђорђе Комленски, каже за „Дневник” да ће на тој седници бити разматрана оба документа.


Нијансе у одлучивању

Председник Одбора за уставна питања Ђорђе Комленски каже да ће се гласати о дневном реду заказане седнице, уз услов да тај одбор не одлучи другачије.

Онда би нас то довело у позицију, аналогну амандманима за које Одбор оцени да их одбацује, па се о њима и не одлучује. Значи, све зависи од те оцене. Сад имате нијансе, да ли нешто није у складу с Уставом, да ли испуњава услове за расправу у парламенту не, па се одбаци… сразмерно томе може да буде реакција. Чисто да појасним, код амандмана имате ситуацију да се оцени да амандман није у складу с Уставом, да није у складу са законом, али о њему се расправља и о њему се чак и гласа. Али оно што Одбор одбаци из неких формалноправних недостатака, о томе се онда уопште не расправља.


Без обзира на то ко је предлагач, расправа на одбору везана је за формални део приче, као и код свих законски предлога, амандмана, па и резолуције, која јесте акт обавезујућег карактера, предочио је Комленски.

Ми ћемо, додао је, оценити да ли је то у складу с Уставом и важећим законима, или у супротности с њима.

На дилему о томе шта са собом носи позитивна или негативна оцена Одбора, појашњава да Одбор може проценити да је нешто у складу с правним актима, или да није. Ако није у складу, додаје, не може ићи на дневни ред.

Каже да ће током викенда, најкасније у понедељак, посланички клуб на чијем је челу а у којем су посланици ПС-а, НСС-а и УСС-а, усагластити став о томе како ће гласати по питању дневног реда. Размениће и ставове и ускладити их ако је могуће и о садржини предложених аката, ако буде изгласано да буду на дневном реду седнице.

На питање да ли је било консултација у владајућој коалицији о сазивању седнице, одговара:

Наравно. Под бројем један, о предложеном дневном реду одлучује председница парламента. То је за сада формално предлог председнице Скупштине Маје Гојковић јер је она сазвала седницу, а није ишла по предлогу посланичких група или владајуће групације. Значи, о том предлогу за стављање на дневни ред директно је одлучила председница Народне скупштине, наравно, уз консултације да таква тема завређује да дође на разматрање хоће ли се ставити на дневни ред Скупштине или не, каже Комленски.

На питање да ли би било политички незгодно када би био усвојен Лигин закон, као пропис једне опозиционе странке везан за материју коју је требало да предложи Влада, Комленски подсећа на то да су овлашћени предлагачи закона народни посланици, 35.000 грађана, Влада, председник републике и „још понеки у неким другим ситуацијама, предвиђеним законом”.


Без учешћа бојкоташа

Учесници бојкота парламента неће бити ни овога пута у сали да би разговарали о предлозима ЛСВ-а. Тај део опозиционог блока, предвођен СзС-ом, тврди да је седница о АПВ „фарса која би требало да врати опозицију у клупе”.

Сада кад нас нема, може о Војводини. Не би ме изненадило ни да закажу седницу везану за преговарачку платформу о Косову или неку другу коју смо тражили. Уколико Косово буде на дневном реду, донећемо одлуку о томе како ћемо поступити, поручио је Мирослав Алексић.


Никаква разлика за мене не постоји у томе ко је формално предлагач, тврди Комленски.

Процењује и да предлози ЛСВ-а на начин на који су написани, „личе на најозбиљнији покушај законског предлога”. Каже да има још неких предлога опозиције који би могли бити разматрани, али су затрпани у маси оних силних допуна дневног реда, „које, искрено речено, више личе на малтретирање, него на жељу да се допринесе раду парламента”.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести