Трамп жели да се дијалог Београда и Приштине води у САД

ПРИШТИНА: Артан Бехрами, политички саветник председника привремених приштинских институција, Хашима Тачија, изјавио је данас да постоји иницијатива америчког председника Доналда Трампа да се процес дијалога Београда и Приштине пребаци у Вашингтон, али да се влада Аљбина Куртија томе противи.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Бехрами је гостујући на телевизији Кљан Косова рекао да је један од највећих изазова и приоритета САД окончање тог процеса.

"Први пут након дугогодишњих напорних и бесплодних преговора који су одржани у Бриселу, имамо озбиљну иницијативу председника Доналда Трампа да процес дијалога пренесемо у Вашингтон, до Беле куће - где је почео пут слободе и независности Косова и где би требало да се заврши државност Косова са чланством у УН “, рекао је Бехрами.

Додао је таква инцијатива добила огромну подршку народа, јер је то, како је рекао, био захтев сваког политичког лидера у последњих пет година - да дијалог води САД.

"Овај дијалог је сада премештен у Вашингтон. Посета председника Косова Белој кући имала је управо ову симболику", рекао је Бехрами.

Истиче да се косовска влада противи тој иницијативи и великој америчкој посвећености закључењу процеса дијалога.

"Истовремено, имали смо неке иницијативе владе које су против ове америчке иницијативе, пошто чак и у њиховом управљачком програму стоји да би дијалог требало да буде одржан у Бриселу", навео је.

Изјавио је да је дијалог у Бриселу имао успех, али да је сада време да га воде САД без искључења подршке земаља ЕУ.

„Дијалог у Бриселу, који се води већ неколико година, генерално је био успешан, јер су постигнути многи договори. Сада је време да се овај процес оконча, а без америчког учешћа, исход је утопијски", рекао је.

Рекао је да су сви процеси који се воде за Косово у прошлости увек имали међународно јединство, под руководство САД.

"Ми желимо да имамо међународно јединство, јер ће то помоћи да се створи јединство унутар Косова како би такав споразум могао да усп и да буде применљив", рекао је Бахрими.

Идеја, казао је, није да овај дијалог води само Америка искључујући све остале.

"Идеја је да се оно што се у Бриселу догодило уз помоћ ЕУ и подршку САД догоди управо супротно - преместити се у Вашингтон, где ће га водити САД и подржати кључне државе ЕУ попут Немачке, Француске и других земаља “.

Бахрими тврди да косовска влада ствара утисак да постоји оклевање око преношења дијалога у САД.

„Било је неколико америчких иницијатива и захтева за моменталним укидањем такси. Ови амерички захтеви нису у потпуности игнорисани или делимично занемарени од владе. Амерички одговор је био да делимичне акције нису од користи за олакшавање овог дијалога. "

Он сматра да није касно да косовска влада схвати важност овог дијалога који се одржава у САД.

"Косово је, као независна држава, постало захваљујући вољи народа Косова да постане слободно и независно и уз америчку подршку", рекао је Бехрами.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести