Траже се најбољи менаџери за спас Железаре

– Влада Србије донела је одлуку да не потпише уговор с америчком компанијом „Есмарк” о преузимању „Железаре Смедерево” – саопштио је на ванредној конференцији за новинаре премијер Александар Вучић.

Он је најавио да ће у понедељак бити објављен јавни позив за менаyерски тим који ће управљати смедеревском фабриком. Ангажоваће се  најбољи људи који ће знати да управљају „Железаром”, а крајњи циљ је да друга пећ буде покренута крајем године.   

Образлажући такву одлуку, премијер је рекао да је донета у договору с приватизационим саветником. Вучић је казао да је таква одлука била веома тешка за Владу Србије.

– Више месеци радимо на томе да спасемо „Железару”, да спасемо оно што је било мотор српске индустрије, да повећамо бруто домаћи производ уз истовремено тешке мере на пољу фискалне консолидације да би нам Србија постала коначно здрава економија, да би смо имали здраву привреду – рекао је премијер.

Он је захвалио радницима „Железаре Смедерево” и синдикатима јер „смо од њих”, како је рекао, „имали велику помоћ и подршку”.

– Тешко је наћи такве људи који су добро разумели у којој смо позицији – рекао је премијер.

Влада Србије испунила је обавезу према ММФ-у, обавестила га о коначној одлуци да неће потписати уговор с амерички „Есмарком” о преузимању „Железаре”, и истовремено најавила да ће у понедељак бити објављен јавни позив за потписивање менаyерског уговора.

Вучић се нада да ће се на тај позив одазвати „најбољи људи у свету” јер, како је навео, „ми не знамо да управљамо и да водимо ’Железару’ профитабилно, нико у Србији није то никада знао да ради”.

Премијер очекује да ће већ крајем марта „Железара” почети да ради, а да ће друга пећ бити активирана до краја године.

– То је наш циљ и то је наша намера и за то ћемо да се боримо – рекао је Вучић.

Он је додао да за сада нема предлог менаyера који би могли преузети „Железару Смедерево”, али је казао да је било заинтересованих, и то међу највећима.

Одговарајући на питање новинара на ванредној конференцији за новинаре, Вучић је рекао је 90 одсто обавеза „Железаре” према држави Србији и да, ако неко треба да се пита, онда је то држава.

На питање шта ће бити с државном помоћи, премијер је казао да Влада Србије не мисли да „Железару” остави на том нивоу производње и зато им се, каже, жури. Очекује производњу на првој пећи у „Железари” од милион тона, а након покретања друге пећи у новембру и више од тога.

– Ми се боримо и заиста покушавамо то да урадимо – казао је Вучић, подсетивши на то да је „Железара” наслеђена празна. – Наследили смо празну халу без сировина, а сада у „Железари” имамо сировине вредне 170 милиона долара. То је огромно богатство – рекао је Вучић, и додао да је Владе Србије намеравала да стратешким партнерством с „Есмарком” „Железару” учини здравом да би могла радити дуго година.

А на питање о помоћи државе „Железари” у будућности, Вучић је рекао: „Оно што смо помагали, помагали смо”.

Он је захвалио свим радницима смедеревске железаре, свима у Србији, синдикатима од којих је преговарачки тим имао велику помоћ и подршку.

– Тешко је пронаћи толико добре и одговорне људе који разумеју ситуацију у којој смо. Сада ће неки да кажу да смо неуспешни, а ми смо се само све време борили за Србију и њене интересе – изјавио је премијер, док је као прави разлог за одустајање од „Есмарка” навео чињеницу да нису добијене гаранције да ће „Железара” наставити да ради и кад буду потрошене резерве сировина.

– Нисмо добили гаранције да ће се очувати наш обртни капитал и да неће бити потрошене све сировине, а потом фабрика напуштена уз образложење да тржиште није добро, не постоји и да на тај начин изгубимо 120 милиона долара – навео је Вучић.

Он је додао да је до последњег тренутка молио да нам се изађе у сусрет, да имамо право супотписа, само да можемо да контролишемо начин трошења сировина, односно да ли ће по цени набавке ићи и продаја челика.

– Добили смо одговор да то прихватају, тражили смо за сваку трансакцију за преко 500.000 долара. Добили смо одговор на два милиона долара. Нисмо могли више да издржимо. Испунили смо све обавезе према ММФ-у, обавестили их – рекао је Вучић, и нагласио да то није крај „Железаре”.

Како је рекао, ова влада не доноси одлуке да ће неко бити богатији, већ у интересу Србије, њених фабрика и компаније, а „Железара” и данас има значајни обртни капитал, због чега је уверен да ћемо моћи да пронађемо партнере са чијим знањем и умећем ће она бити понос српске индустрије и привреде.

Иначе, преговори с руководством америчке компаније „Есмарк” почели су 27. јануара, и та је компанија била једина која је понудила докапитализацију 80,01 одсто капитала „Железаре” на тендеру отвореном 9. јануара. Железара има око око 5.000 радника, у овом тренутку производи између 340.000 и 350.000 тона челика, а пуни капацитет јој је око 2,2 милиона тона.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Прелазни пут

Одустајање од партнерства с „Есмарком” након вишемесечних преговора саветовали су Влади и Комисија за модел остварења стратешког партнерства и приватизациони саветник, фирма КПМГ, чији је представник Борис Милошевић новинарима рекао да једноставно није било оправдања да се предложи закључење уговора те да је јавни позив за избор менаyмента тренутно мање ризична солуција.

– Сматрамо да то не значи заустављање приватизације јер она мора да се догоди – поручио је Милошевић. – То је прелазни пут до коначног решења. Суштинска промена власништва, начина руковођења и добијање здраве „Железаре” је циљ.

Представник синдиката „Железаре” Синиша Прелић изјавио је да је радницима најважније што ће наставити да раде, и обећао да ће Влади и премијеру захвалити тиме што ће наставити да производе квалитетан челик.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести