Трифуновић: Кајем се што сам с некима био и на локалу

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да у Савезу за Србију никад нису знали шта раде, те да 90 одсто странака Савеза не рачуна на ЕУ, а очекују од Уније "да дође и сруши легитимитет избора"
sergej trifunovic
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

БЕОГРАД: Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да се каје што је са појединима из бивше власти изашао на недавне изборе на локалу, да у Савезу за Србију никад нису знали шта раде, те да 90 одсто странака Савеза не рачуна на ЕУ, а очекују од Уније "да дође и сруши легитимитет избора".

Он је, гостујући у емисији "Без устручавања" на зрењанинској КТВ телевизији, рекао да је поприлично разочаран свим дешавањима у опозицији, чији је део оптужио да му је "забадао нож у леђа" и оценио да је направио много грешака, међу којима је посебно издвојио прву одлуку о бојкоту избора, као и потпис на Споразум са народом.

Своје дојучерашње колеге, лидере Савеза за Србију, оптужио је и за пропаст протеста, који су трајали више од годину дана, као и за саботирање њега лично.

"Они су упропастили протесте, СзС, вероватно Драган Ђилас, из свог страха да се појаве тамо, држали су мене што даље од микрофона. Доста енергије су потрошили да мене држе подаље да се не бих попео и покупио симпатије народа. Сада им је, након избора, вероватно лакше, јер сам ''издајник бојкоташке опозиције''", навео је Трифуновић.

Испричао је како га је пред митинг удружене опозиције, 13. априла прошле године испред Скупштине Србије, позвао Драган Ђилас и питао: "а је л'' ти толико стало да говориш у суботу на протесту?".

Како је рекао, Савез је несигуран због тога што су то људи који су били у власти, а свесни су да нису много омиљени.

"Никад нису знали шта да раде. Пусте студенте да воде протесте, па би да их контролишу. Јеремић ми лично каже: ''замоли брата да нас не пљује толико, ја сам му одговорио - ''не могу брата да замолим ништа", истакао је Трифуновић.

Објаснио је да је Споразум са народом, за који каже да је потекао од његовог брата, Бранислава, правно "ништавило", али да је имао за циљ да људи, који су били на власти и ако би сутра поново дошли, "избегну да раде то што су радили".

Поновио је уверења да је бојкот избора био апсолутно бесмислен.

"У циљу кампање бојкота, екипа која је у августу завикала ''бојкот'', у септембру је дигла д. . . , отишла до Младеновца да полепи налепнице ''бојкот''. И онда, 90 одсто странака СзС уопште не рачуна на ЕУ, а од ње очекује да дође и сруши легитимитет избора", истиче Трифуновић и пита где је тај (непостојећи) легитимитет?

"Ко одређује праг легитимитета? Бојкот није успео", констатовао је он.

Упитан хоће ли избори бити искоришћени за неки вид филтрирања опозиције, одговара да неће, јер ће их, наводи, "Ђилас искористити да себе успостави као правоверну опозицију".

"И сад ће нова нека форма уместо СзС, Српска опозиција. . . Ђилас, који има своју ''флерт странку'' - ССП, дође, ''искешира'' паре... оде код владике Григорија па га наговара да буде кандидат за председника. Отићи ће код Раде (Ђурић, дугогодишња водитељка Београдске хронике на РТС) и наговарати је да буде кандидат за градоначелника на изборима 2022. године, лако је Ђиласу...", закључио је Трифуновић.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести