Триван: Штете од климатских промена у СРБ преко 5млрд.евра

БОН: Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да је Србија због климатских промена у периоду од 2000. до 2015. године претрпела штету која прелази пет милијарди евра.
Goran Trivan,ministar zaštite životne sredine foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Више од 70 одсто губитака узроковано је сушом и високим температурама, а поплаве су у Србији су други по реду узрок великих штета, навео је Триван на пленарном заседању Конференције о промени климе у Бону.

Он је зато изразио спремност и посвећеност Србије међународним и националним циљевима у борби против климатских промена, и мерама и принципима Споразума у Паризу којем је Србија приступила у августу ове године. 

Србија је била прва земља у региону и међу првих десет земаља света које су доставиле свој Намеравани национални климатски допринос, и започела са успостављањем система за процену садашњих и припрему наредних националних циљева смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, утврђивањем дугорочних циљева, и праћењем и извештавањем о њиховом спровођењу, рекао је Триван, саопштено је из његовог кабинета.

Он је истакао да ће планирана стратегија борбе против климатских промена Србије која ће бити усвојена 2019. године омогућити спровођење Националног плана ублажавања последица климатских промена, и дефинисати мере и средства за његову реализацију.

"Закон о климатским променама омогућиће праћење и извештавање о спровођењу стратегије које је у складу са циљевима Париског споразума", нагласио је он.

Додао је и да је Србија држава која је већ осетљива на климатске промене, и неопходан је рад на смањењу ризика од природних катастрофа узрокованих измењеним климатским условима. 

Приоритет Србије јесте израда анализе штете, као и анализа дугорочних инвестиција у области прилагођавања климатским променама, и у том смислу министар Триван је изразио да очекује подршку међународне заједнице, а посебно Зеленог климатског фонда. 

„Верујем да ће резултати Конференције о клими ЦОП 23 бити од суштинског значаја не само за Србију, већ и за друге земље, и својим присуством изражавамо спремност да пружимо допринос успеху у раду ове Конференције“, закључио је министар. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести