Гасовод Турски ток ће, ипак, ићи кроз Србију?

БЕОГРАД: Пролазак гасовода Турски ток преко територије Србије, који председник Александар Вучић сматра највећом развојном шансом Србије, све је извеснији, пошто су мађарске власти и руски Гаспром потписали споразум о продужетку крака тог гасовода преко територије Бугарске и Србије до Мађарске.
gasovod
Фото: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић указује да би наша земља од тога "имала изванредне бенефите". 
"Нови гасовод за транспорт природног гаса до Мађарске би требало да буде завршен до краја 2019, а Србија и Бугарска су већ потписале споразуме потребне за отпочињање планова за гасовод", изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

Председник Вучић је пре пар дана изјавио да је "на столу" предлог да Турски ток пролази кроз Бугарску до Србије, што је, како је оценио, највећа развојна шанса Србије.
Вучић је рекао да је, након неуспеха са Јужним током, за Србију од кључног значаја нови договор, о чему је, како каже, разговарао и са директором Гаспрома Алексејом Милером и са бугарским премијером Бојком Борисовим.

"Дакле, Руси раде Турски ток и они преломе цевовод близу турско-бугарске границе и он иде ка Истанбулу и највећим турским градовима. Раније је била идеја да се даље иде кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију. Данас постоји још реалнија идеја пошто Бугари праве Европски центар за примање гаса са разлицитих страна. А највећим делом је то руски гас", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Бугари су нашли мудро решење, за које, како верује, имају подршку и Немачке. 
Србија би у том случају преузела гас на граници са Бугаском и зато би морала да сагради гасовод, сама или, на пример, уз помоћ Русије, што би било лакше, додаје Вучић. 

"Дакле, на граници примимо 9,8 милијарди кубних метара гаса. Ми смо транзитна земља, али од нас иду кракови ка Републици Српској, Босни и Херцеговини, Приштини, Хрватској и добијамо транзитне таксе. Сваки гасовод који пролази кроз Србију нама одговара, али ово је најбоља варијанта. Ово је велика развојна шанса за нашу државу, економију, индустрију. Комплетну гасну мрежу бисмо изградили," рекао је он.

Председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић је у изјави за Танјуг рекао да би Србија имала изванредне бенефите од проласка Турског тока кроз Србију, која, као и цела јужна Европа, по његовим речима, нема алтернативу руском гасу.
"Све приче о гасоводу из Америке којим би требало да дође течни гас и о доласку гаса из Авганистана су само лепе приче, јер гаса једино у овом тренутку има у Русији и земљама бившег Совјетског савеза", рекао је Вулетић.

Саговорник Танјуга је свој став илустровао чињеницом да је до сада стигао само по један танкер америчког гаса у Естонију, Пољску и Португалију, и како каже више ниједан.
"А знате због чега? Због тога што Американци немају постројење за превођење гаса из гасовитог у течно стање. Њихови капацитети су тако мали да могу да пошаљу по један танкер у три, четири или пет месеци у једну од ових земаља. Цела та прича око америчког течног гаса је врло лепа прича, али је апсолутно неостварива из техничких разлога", закључио је Вулетић.

Он је указао да би од проласка гасовода преко наше територије, земља имала велике бенефите, а нарочито у виду транзитних такси, које су биле процењене на око 500-600 хиљада долара годишње да је дошло до реализације гасовода Јужни ток.
"Одржавање тог гасовода би годишње запошљавало негде око 1.000-2.000 људи. Све у свему, мислим да је то био један од најбољих развојних пројеката Србије, јер не само што нам енергија дође у двориште, него истовремено имамо користи и од транзита преко наше територије", навео је он.
Вулетић је, међутим, мишљења да би Србији у овом тренутку била потребна помоћ Гаспрома у изградњи гасовода.

"Сумњам да ми у овом тренутку имамо толико средстава колико би требало да се изгради, по причама, за неких 10-12 милијарди кубика гаса транзита. То је велики гасовод, великог пречника и са великом ценом, и мислим да, ако нам Гаспром не би помогао, у тој ситуацији тешко да бисмо могли то сами да урадимо", навео је он.

Капацитети подземног складишта гаса "Банатски двор" ће, према меморандуму који су потписали директори Гаспрома и Србијагаса прошлог месеца, бити повећани са садашњих 450 на 750 милиона кубних метара.
Прва линија гасовода Турски ток, која ће снабдевати гасом само Турску, биће завршена у марту 2018. године, док би друга, испод Црног мора за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе, требало да буде завршена у 2019. години, најавили су представници руског Гаспрома. 

Сваки крак гасовода це имати капацитет од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а укупна вредност пројекта је процењена на 11,4 милијарде евра. Гаспромове инвестиције у овај пројекат би ове године требало да достигну 41,92 милијарде рубаља (722 милиона долара).

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести