Туск: ЕУ најбоље обећање за бољу будућност грађана З. Балкана

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Доналд Туск од 24. до 27. априла боравиће у званичној посети земљама Западног Балкан. "Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија јесте и биће и даље најпоузданији партнер за читав регион", поручио је Туск уочи посете.
tusk.jpg
Фото: EPA (PATRICK SEEGER)

Председник Европског савета Доналд Туск ће током своје посете Западном Балкану обићи Тирану, Подгорицу, Београд, Сарајево и Скопље. Према најавама из Брисела председник Европског савета у Београд стиже 25. априла. Основна сврха његове посете је припрема за самит ЕУ-западног Балкана 17. маја у Софији као и учешће на регионалном самиту у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу.

"Порука нашим пријатељима је јасна: Европска унија јесте и биће и даље најпоузданији партнер за читав регион. Као највећи инвеститор, највећи донатор, највеће трговинско тржиште и најбоље обећање за бољу будућност грађана. Самит ЕУ Западни Балкан у Софији требало би да потврди европску перспективу региона и што је још важније да конкретно побољша везе са регионом и унутар самог региона", поручио је Туск.

Он ће се током посете региону састати с председником Србије Александром Вучићем, премијерима Албаније Едијем Рамом и Црне Горе Душком Марковићем, косовским председником Хашимом Тачијем, као и са члановима Председништва БиХ Драганом Човићем, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем и премијером Македоније Зораном Заеивим.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести