Тужилаштво БиХ оптужило Србе због величања Равногорског покрета

САРАЈЕВО: Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против тројице Срба због припадности Равногорском покрету и распиривања националне и верске мржње, као и раздора и нетрпељивост међу конститутивним народима у БиХ у марту 2019., у Вишеграду.
sarajevo
Фото: Tanjug (Lj. Janković ilustracija)
Оптужнице су подигнуте против Душана Сладојевића, Славка Алексића и Ристе Лечића.
 
У образложењу се наводи да су они 10. марта прошле године учествовали су у окупљању у организацији "Равногорског покрета отаџбине Српске" Вишеград, на Тргу палих бораца у Вишеграду, а касније и на локалитету Добрунске реке, познатом као "Дражевина", пренео је сарајевски портал Клиџ.
 
"Оптужени се терете да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, оптужени Сладојевић као председник Равногорског покрета Републике Српске и оптужени Алексић користили војну терминологију уз предају рапорта, као и да су у говорима величали Равногорски покрет", наводи се у оптужници.
 
Додаје се да су певањем песама које "изражавају претњу или насиље", изазвали узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних места.
 
"Оптужени се терете да су починили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости међу конститутивним народима и осталима... Оптужница је прослеђена Суду БиХ", саопштено је из Тужилаштва.
 
Иначе, Равногорски четнички покрет службено је регистрован у Министарству правде БиХ као невладина организација, што значи да је његово дјеловање потпуно легално и да слободно могу организовати скупове, пише портал.
 
Наводе и да ове године скуп у Вишеграду није организован због епидемије корона вируса.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести