У сусрет саопштавању коначних резултата избора: Партнерства још у бубњу

БЕОГРАД: Понављање парламентарних избора на само једном бирачком месту, изнова је померило саопштавање коначних резултата трећеаприлских избора, па самим тим и продужило рокове за конституисање Скупштине Србије и избор нове Владе.
v
Фото: Printscreen/Instagram (budusnostsrbijeav)

Након жалбе "Коалиције Албанаца долине", коју је прихватио Управни суд, избори ће бити поновљени у петак 28. априла, на бирачком месту број шест у Бујановцу, где право гласа има 1.089 бирача. Тој листи недостаје 400 гласова да би стекла парламентарни статус, тако да би након овог круга гласања могао бити познат коначни састав Скупштине Србије. Уколико не буде нових жалби на изборни процес, Републичка изборна комисија могла би саопштити коначне резултате парламентарних избора најкасније 96 сати након затварања биралишта, односно до 2. маја у 20 часова. Од тог момента почео би да тече рок од 30 дана за конституисање Скупштине Србије, што би значило да овај посао треба да буде окончан до 2. јуна. Потом, следи максималних 90 дана за избор нове Владе Србије, па  би нови тим требало да се усели у Немањину до 2. септембра. Остаје да се види да ли ће се чекати тај последњи тајминг, или ће председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић остати при ранијем ставу да са избором нове владе треба ићи раније и да не треба чекати последњи тајминг.

Но, како и сам признаје и у странци на чијем је челу постоје различита виђења о томе да ли треба ићи у ширу коалицију, па оставити у власти и социјалисте и ЈС, или се одлучити за већину коју би чинила листа окупљена око СНС и странке националних мањина. Напредњаци и социјалисти су у коалицији 10 година, па је и уочи ових избора одржано више кругова консултација, након чега је саопштено да је постигнут договор да ће  сарадња двеју странака бити настављена и у новом, постизборном циклусу. Како је Вучић својевремено рекао, заједничке комисије радиће на стварању стратешког, програмског, планског документа који ће потом бити  потписан. Реч је о политичком споразуму, чија ће се садржина односити на то како да после избора две странке делују заједнички и да осигурају наставак реформи.

Но, као што је постало уобичајено, тако се и после ових избора из СНС чују гласови који нису на трагу финализирања оваквог договора. И овога пута прва се огласила још увек актуелна потпредседница Владе Зорана Михајловић, која се успротивила наставку ове сарадње. Чини се да је доста пометње у односима дугогодишњих партнера унео слоган СПС –а “Ивица Дачић – премијер”, који су неки бирачи можда схватили као унапред договорени “пакет”. Но, за познаваоце политичких прилика то у старту није ни била реална опција, већ само вешто смишљена  предизборна парола СПС и ЈС, која им је, нема сумње, донела неки мандат више. Упитана због чега је била децидна да не зна ко ће бити премијер, али да зна да то неће бити Ивица Дачић, Зорана Михајловић је подвукла да је њено мишљење да то место припада СНС.

- Мислим да ће још много воде протећи до нове Владе. Сматрам да најпре треба да разговарамо са мањинским странкама, али важније је шта хоћемо од нове Владе, јер не сме бити грешака. Потребна нам је јака Влада која ће доносити важне и не тако лаке одлуке. Верујем да и нова Влада треба да буде проевропска – подвукла је она. - Моје мишљење је да су се увек наслањали на Александра Вучића, а посебно у кампањи нису показали партнерски однос. Они за мене нису валидан партнер, јер смо доносили тешке одлуке, суштински лошије по нашу странку, а они су се у кампањи понашали другачије. Са свима треба разговарати, али када је СПС у питању, ту треба неколико пута да меримо, пре него што пресечемо – изричита је чланица председништва СНС.

Да ли ће Вучић изаћи са неким изненађењем када је реч о коалицијама, или имену премијера, остаје да се види. За сада једино каже да само он зна ко ће бити мандатар за састав нове Владе и да своје размишљање није поделио ни са ким. Но, оставља и даље отворена врата за нове идеје јер ће, подсећа, сходно својој уставној обавези разговарати са свим парламентарним странкама, тако да не искључује могућност и да на крају промени свој првобитни став.

За сада се највише шанси за нови мандат поново даје премијерки Ани Брнабић, која насупрот таквом уверењу јавности  тврди да не зна када ће бити изабрана нова влада, нити да ли ће бити мандатарка, пошто, појашњава све то зависи од скупштинске већине и брзине преговора о коалицији. Не жели да конкретније  одговори на питање са ким ће напредњаци прво разговарати, али подсећа да је Вучић био “кристално јасан” када је рекао да Савез војвођанских Мађара остаје партнер.


Прерасподела функција у пакету

Како расподелити министарска места, а да буду задовољни и у стожерној странци власти, али и коалициони партнери, питање је које виси у ваздуху након затварања биралишта.

Самим тим треба очекивати доста разговора о саставу нове владе. У истом пакету расподеле функција ће се наћи и место председника парламента, кога очекује захтевнија политичка улога због већег присуства опозиције у скупштинским клупама.

Стога се и не очекује да ће председник скупштине бити изабран у дану када буде скупштина конституисана, већ се то очекује непосредно пред избор нове владе.

Колико ће ресора имати нови кабинет тек ће бити утврђено Законом о министарствима. Тренутно влада, изабрана крајем октобра 2020. године, има 23 министра, од тога пет потпредседника и сваки од њих има и ресор који води.

Осим напредњака, у сада већ техничкој влади СПС је имала место првог потпредседника, што је био Бранко Ружић коме је у задужење припала  и просвета. Социјалисти су добили и  једно министарско место, без портфеља. Ресор туризма припао је СДПС - у, док је једно од изненађења било увођење у владу Гордане Чомић као министарке за људска и мањинаска права и друштвени дијалог. Покрет социјалиста имао је ресор полиције, брига о селу припала је ПУПС – у, а СНП – у министарство без портфеља.  


Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

- Важнији је тим који дели визију развоја до 2026. године или дуже, а ко ће бити која функција не треба да нас занима. Све је на председнику странке и на страначким органима, најважније је сачувати мир и стабилност – тврди  Брнабић.

Један од спомињаних могућих фаворита за место премијера је министар финансија Синиша Мали. И он тврди да не зна да ли ће бити члан наредне Владе, али истиче да је задовољан оним што је урађено док је био на челу Министарства финансија. По његовом мишљењу важно је  да нова влада буде формирана од најбољих и најстручнијих људи, пошто се, како је рекао, налазимо у ситуацији која није нимало лака.

- Пред Владом Србије су велики изазови проузроковани ситуацијом у Украјини, а који се одражавају на цео свет. С обзиром на огромно политичко искуство председника Вучић, сигуран сам да ће бити направљен прави избор - рекао је Мали.

Иако је потврдио да СНС са СПС – ом има већину у београдској скупштини, није  желео да коментарише евентуалне коалиције на републичком нивоу, рекавши да ће о томе одлучити органи странке.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести