У Врбасу основана организација Црногорски електори Србије

Сматрајући да Национални савјет црногорске националне мањине у Србији, као уставна институција државе Србије, не испуњава циљеве због којих институција националних савјета постоји, у Врбасу је 28. децембра 2019. године основана организација Црногорски електори Србије – ЦЕС.
Vrbas foto Jelena Ivanovic
Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Оснивање ЦЕС-а је подржало преко тридесет електора, сагласних са циљевима због којих је ЦЕС формиран. ЦЕС ће се програмски залагати за побољшање статуса црногорске мањине у Србији, промовисати аутентични црногорски културни, језички и вјерски индентитет, заштиту угледа државе Црне Горе и, уопштено, за активније коришћење права које пружа правни систем Србије, преноси cdm.me.

Назив ЦЕС проистиче из подршке за оснивање и деловање, коју су, поред иницијативног одбора, пружили 33 електора, грађана Србије, као учесници у изборним процесима за два сазива Националног савјета црногорске националне мањине у Републици Србији.

Електори су лица којима је минимум 45 припадника црногорске националне мањине, уписана у посебан бирачки списак, дало своју писану и оверену подршку. Управо кроз активности ЦЕС-а они ће моћи да их представљају на начин због којег су задобили њихово поверење и  залагати се за њихова уставна права  и уопште бољи статус црногорске националне заједнице у Србији.

ЦЕС није организација заснована на окупљању постојећих националних и завичајних удружења, нити ће се његове активности преклапати са њиховом делатношћу и утицати на било који начин на оно што је била њихова делатност до сада.

Његова делатност ће бити у сфери општег положаја црногорске мањине у Србије, заштите његовог идентитета и осталих већ наведених питања. То, такође, подразумева да ће дјеловати у духу сарадње и кооперативности са свим постојећим организацијама и појединцима, већ присутним у јавности, који деле исте назоре.”

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести