У ВУКОВАРУ ПРОТЕСТ ПРОТИВ НАПАДА НА ТИНЕЈЏЕРЕ Затражено хапшење свих нападача

ВУКОВАР: У Вуковару је данас, недељу дана пошто је група младића претукла неколико малолетника, одржан протест против насиља са којег је затражено хитно притварање свих нападача и изрицање максималних затворских казни за окривљене.
s
Фото: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

Окупљени на Тргу испред градске управе, затражили су и чешће полицијске патроле у Вуковару, као и да полицијски службеници у свим средњим школама у граду објасне ученицима која је казна за хулигане и хулиганство.

Мирни протест против насиља иницирали су родитељи и породице претучених малолетника, које је у центру Вуковара у вечерњим сатима прошле суботе напала група старијих младића, наневши некима и тешке телесне повреде, због којих су хоспитализовани у болници. 

Петнаестогодишњаци су нападнути док су шетали преко моста, а мотив напада званично и даље није познат.

Полиција је након напада започела истрагу и до сада ухапсила пет нападача, којима је одређен истражни затвор.  На мосту на којем се догодио напад постављени су плакати са порукама "Стоп насиљу, стоп мржњи. Вуковар је наш град" и "Стоп насиљу у Вуковару! Вуковар није град случај!".

Једна од учесница протеста рекла је да су двојица претучених дечака задобила фрактуре лобање и да један од њих има крварење у глави.

"Трећем претученом дечаку је повређена вилица, четврти има хематоме по целом телу, а петом је поломљено ребро. Родитељи су у 2024. гледали крв своје деце на мосту у центру Вуковара", рекла је учесница протеста.

Нека су деца завршила у Клиничком болничком центру Осијек, а сви су прегледани у вуковарској болници", прочитано је током протестног скупа. Окупљени су апеловали да се у јавности представљају родитељи претучене деце. Према речима једног од учесника, највећа одговорност за оно што се, како је речено, није догодило први пут у Вуковару, је на систему и политичарима, преноси Хина.

"Те вечери нису истукли само децу. Истукли су и нас родитеље. Истукли су Вуковар. Те вечери пале су све маске", речено је, уз поруку како је мирни скуп - 'глас разума и емоција, глас повређених, претучених, глас различитих националности'.

"Ово је глас нас, родитеља, који не дамо никоме да нам одређује с ким ће се деца дружити, где ће излазити. Нитко на нас не сме руку ставити да би нас повредио" речено је, уз поруку да Вуковарци више неће ћутати и допуштати да их ико туче. 

Протест је трајао око пола сата и завршен је мирно, а на скупу су виђени и неки политичари, иако су их организатори протеста раније замолили да не долазе. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести