УН: Таксе појачале тензије између Београда и Приштине

ЊУЈОРК:  Тензије између Београда и Приштине наставиле су да расту и негативно утичу на могућност продуктивног дијалога, констатовао је у новом извештају генерални секретар УН и као највећи проблем навео таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ.
antonio guteres, EPA/PETER SCHNEIDER
Фото: EPA/PETER SCHNEIDER

Антонио Гутереш је, у новом, тромесечном извештају о стању на Косову, изразио забринутост због појачаних тензија између Београда и Приштине, посебно на северу Косова, због чега је позвао лидере обе стране да се уздрже од потеза који би могли додатно угрозити стање на терену. 

Генерални секретар УН је, истовремено, упозорио лидере две стране да избегавају потезе који би могли водити додатном дизању тензија, као и да помирљивим потезима траже начин за напредак у дијалогу који се води уз посредовање Европске уније, преноси РТС.

Нови извештај шефа УН о Косову достављен је амбасадорима чланица Савета безбедности у тренутку када још увек није познато да ли ће најмоћније тело светске организације уопште у фебруару расправљати о том питању, пошто се одржавању посебне седнице о Косову противе четири земље, док се тим иницијативама противе Русија и Кина.

Гутереш је, такође, навео да је такса на производе из Србије и БиХ уведена непосредно пошто је пропао покушај Косова да обезбеди чланство у Интерполу.Шеф УН је истакао и да су кључни међународни чиниоци, попут Федерике Могерини и Јоханеса Хана, позвали Приштину да повуче одлуку о таксама.Уједињене нације наводе и да су се у протекла три месеца на Косово вратиле 93 особе, укључујући 32 Срба.

"Од 2000. године, 28.111 расељених особа (11.945 Срба, 7.577 Египћана и Ашкалија, 3.925 Рома, 1.875 Бошњака, 1.464 Горанаца, 1.281 Албанаца, 21 Црногорац, 19 Турака и четворо Хрвата) је пронашло трајно решење на Косову", наводе Уједињене нација, истичући да се широм Балкана налази још 69.627 расељених лица са Косова којима је потребна помоћ.

У делу који се односи на активности ЕУ на Косову, наводи се да је Специјално тужилаштво наставило истрагу о "нехуманом третману људи и илегалној трговини људским органима на Косову", као и да су почела саслушања бивших високорангрираних припадника ОВК.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести