УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА НА КиМ Српска листа: Лажи Куртија о Мартовском погрому наставак опасне политике мржње

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа је данас, уочи годишњице Мартовског погрома и етничког чишћења српског народа, из марта 2004. године, реаговала на, како су навели, лажи које је партија "Самоопредељење" премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија објавила о том догађају, оцењујући да то представља наставак опасне политике мржње и идеологије зла према Србима и свему српском од стране Приштине.
Kosmet Kosovo i Metohija
Фото: Pixabay, ilustracija

У саопштењу се истиче да онај ко негира злочин и замењује жртву са агресором, спреман је да злочин и понови, чега смо сведоци и данас, свакодневним нападима на српски народ на Косову и Метохији, пуцањем у српску децу, хапшењима, пребијањима, скрнављењем српских гробова и костију предака.

"Циљ оваквих срамних и гнусних Куртијевих написа јесте искривљивање истине и стварање лажног наратива о овим догађајима који су и даље жива рана у сећањима Срба који су ово страдалништво доживели", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, статистика злодела и размере овог етничког чишћења са којим су се у 21. веку пред очима међународне заједнице суочили Срби, даје бројеве које су објавили и Савет Безбедности Уједињених нација, УНМИК, ОЕБС, Европска унија и сви светски релевантни медији и који говоре о позадини овог организованог злочина.

Истиче се да и данас застрашујуће звучи више од 4.000 протераних Срба, осам убијених на својим кућним праговима, више стотина повређених, уништено или тешко оштећено више од 35 цркава и манастира, а међу њима и они на листи УНЕСКО попут Богородице Љевишке, уништено близу 1.000 српских кућа, етнички очишћено девет села и и 6 градова од српског народа, уништено и оскрнављено преко 10.000 икона и у потпуности спречен повратак расељених на Косово и Метохију.

Подсећају и да је подсекретар Генералне скупштине УН за мировне операције Жан Мари Геноно у Савету безбедности у извештају истакао: "Иако су на почетку изгледале спонтане, демонстрације су брзо преузели организовани елементи са интересом да протерају косовске Србе са Косова и угрозе међународно присуство тамо. Напад који су предводили екстремисти косовских Албанаца на заједнице косовских Срба, Рома и Ашкалија била је организована, широко распрострањена и циљана кампања."

Представници Српске листе указују и на то да ниједан релевантан међународни извор није установио везу или одговорност Срба за несрећно утапање албанских дечака у селу Чабра и да су то навели у свим својим извештајуима, али да су у тим извештајима јасно навели да је погром над Србима био организован и добро припремљен са циљем прогона свега српског, као и да су етничком чишћењу Срба допринели запаљиви медијски извештаји.

 "Више од Куртија би Срби волели да се 17. март 2004. и сви злочини пре и након њега никада нису догодили, али је наша обавеза да негујемо сећање на ово етничко чишћење и не дозволимо да лаж сакрије истину, да се злочинци изједначе са жртвом, нити да им се злочин опрости, те да се за своја злодела казне у складу са законом", наводи се у саопштењу.

Додају и да као да није довољно што Курти свакога дана својим изјавама и неделима подиже тензије, прогони све што је српско, отима српска имања, српске цркве, прети и протерује Србе већ да жели да лажним наративима сакрије злочине који су почињени над нашим народом и сачува организаторе и извршиоце ових злочина од процесуирања и санкционисања.

"Самоопредељење" је раније, поводом годишњице догађаја од 16. марта 2004. године, оптужило УНМИК и Кфор да нису реаговали када су на, како кажу, "мирне албанске демонстранте пуцали криминалци" у северном делу Косовске Митровице.

Према тумачењу те странке, утапање албанских дечака из Чабре "резултирало је организовањем мирног протеста", а на Албанце који су изашли на мост на Ибру пуцали су, како се тврди, "српски криминалци", због чега су онда широм Косова избили "протести са захтевом за правду".

"Самоопредељење" такође каже да ће "захтевати правду" за тада изгубљене животе, пошто је у тим нередима живот изгубило 19 особа, од којих 11 Албанаца.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести