Управа за капитална улагања расписује прве конкурсе за ову годину

Директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић задовољан је резултатима рада Управе у 2018. години.
s
Фото: Dnevnik.rs

Наводи да је презадовољан јер, од када је Српска напредна станка са својом коалицијом преузела власт у Војводини, Управа за капитална улагања је успела да реализује 100 одсто јавних набавки, 80 одсто пројеката на терену и остварила више од 70 одсто финансијске реализације. 

– Ако се узме у обзир да новац за јавне набавке мора бити обезбеђен у целости, није се могао никако реализовати на пројектовању П-крака, односно пута између Новог Сада, Зрењанина и Борче, у износу од 935 милиона и позоришта у Суботици – наводи Ковачевић. – То износи 20 одсто буyета, на шта нисмо могли утицати. Тамо где смо могли утицати, реализација пројеката је 90 одсто.

Каже да је, што се тиче пројектне документације и припреме конкурса за ову годину, Управа од октобра у контакту с општинама. Изразио је наду да ће оне имати добре пројекте, да ће конкурисати на време, и да су ти пројекти стварно значајни за развој општине и нису наслеђени пројекти који су до сада били негде у фиокама.

Завршили смо пројектовање Хетерленда и реконструкција би требало да буде готова до половине 2020. године. Финансијер Хетерленда је искључиво Покрајина (Недељко Ковачевић)

– У овој години се надамо још бољој реализацији пројеката. Све тече по плану, поготово што се тиче изградње зграде Радио-телевизије Војводине, која иде пре рока. Подсећам на то да смо у прошлој години завршили Жежељев мост и почели осму фазу изградње позоришта у Суботици. Ево, завршили смо и пројектовање Хетерленда, који ће се градити у општини Нови Бечеј, и у рекордном року смо завршили парк код Музеја присаједињења у Новом Саду. Реконструкција болнице у Панчеву је још у току, има неких померања рокова због премештања Одељења дијализе, али што се Управе за капитална улагања тиче, ми смо све одрадили. Извођач је обећао да ће све бити готово до краја јануара. Ми смо све одавно звршили и омогућили да посао тече по плану.

У плану је да први јавни конкурс буде расписан данас, 9. јануара. Општине би до тада требало да буду спремне да предају своје пројекте. Наш саговорник наводи да су контактирали са свим општинама и да су радили преглед њихових докумената и очекују представнике општина да долазе да би и  заједно прегладали конкурсну документацију.

– Што се нас тиче, отворени смо за сарадњу преко целе године – поручује Ковачевић.


РТВ, позориште у Суботици, СКЦ...

На питање који су најзначајнији пројекти у општинама који ће се радити у овој години, Ковачевић каже да то зависи од тога ко ће испунити критеријуме на конкурсу који ће Управа за капитална улагања расписати почетком године.

– Не могу унапред да кажем који ће се све пројекти радити јер то зависи од конкурсе документације и критеријума по којима се новац додељује. Али, што се тиче пројеката од националног значаја, или посебних програмских активности, наставићемо изградњу Радио-телевизије Војводине, то је трећа фаза радова, настављамо и радове на позоришту у Суботици. Предвиђене су паре и за Студенстски културни центар у Новом Саду, затим за школу „Исидора Секулић” и три пречистача у Малом Иђошу, Бачкој Тополи и Србобрану, док ће пречистач у Темерину финансирати Република – набраја Ковачевић.


На питање у којој је фази Хетерленд, који слови за најскупљу рушевину у Србији због финансијских малверзација у времену демократа, каже да је Хетерленд у фази пројеката.

– Пројекти су пре неколико дана предати Управи за капитална улагања и опредељен је новац. Ради се о двогодишњем финансирању. За прву годину је обезбеђено 150 милиона динара, очекујемо расписивање јавне набавке почетком ове године. Чим грађевинска дозвола буде готова, ми ћемо расписати тендер и да се затим крене у реализацију. Хетерленд би, по мојој рачуници, требало да буде готов до половине 2020. године.

Финансијер Хетерленда је искључиво Покрајина. Исто тако, за наредну годину значајна свота, више од милијарду динара, први пут је издвојена за заштиту животне средине. Градиће се три пречистача – у Малом Иђошу, Бачкој Тополи и Србобрану – за која је предвиђено 550 милиона динара и издвојено је око 600 милиона за канализацију.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести