Ускоро испод половине броја чланица УН које су признале Косово

БЕОГРАД: У разговорима са представницима 92 земље које смо водили председник Александар Вучић и ја на Генералној скупштини УН закључили смо да се ситуација око КиМ веома променила и можемо ускоро да очекујемо да ће број држава које су признале Косово пасти испод половине броја чланица УН, рекао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

“Нама је циљ да број земаља које су признале Косово падне испод половине држава чланица УН. Као што смо рекли, има 193 чланица, значи треба да падне на 96 чланица. И то ће да буде ускоро”, изјавио је Дачић одговарајући на питања новинара након конференције о развоју економске сарадње земаља Западног Балкана и Африке у Привредној комори Србије.

Оценио је да је српска делегација у Њујорку имала успешну и напорну недељу у Уједнињеним нацијама, додајући да су осим са представницима 92 земље разговарали и са представницима између 15 и 20 међународних и регионалних организација.

“И у свим тим разговорима можемо да закључимо да се ситуација веома променила око КиМ. Ако сте приметили у Генералној скупштини УН једино је Еди Рама поменуо Косово, а раније је то био чест случај да се неке земље залажу и позивају друге да признају Косово”, приметио је Дачић.

Истиче да српска делегација у октобру поново ићи у Њујорк на седницу Савета безбедности УН-а о Косову, која би требало да се одржи, како каже, 10. октобра или крајем месеца.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести