УСКОРО ИЗВЕШТАЈ И НОВИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕУ План за Западни Балкан

МУРСИЈА: Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да ће Европска комисија за две недеље представити нови извештај и начин проширења Европске уније, као и да ће се наредни пакет земаља кандидата за чланство састојати од десет земаља.
oliver verheji, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

''У извештају ће бити објављен и начин за убрзано приступање земаља, као и план раста за Западни Балкан, који ће имати четири стуба'', рекао је Вархељи током заједничке конференције за штампу са минситром за спољне послове Шпаније, Хосе Мануелом Албарес Буеном.

Он је истакао да ће  први стуб убрзаног проширења ЕУ на Западни Балкан представљати стварање социо-економских реформи како би се појачао раст, а други да се створе прилике за постепено интегрисање региона у јединствено тржиште пре приступања, од чега ће, како је навео, користи имати и ЕУ и земље кандидати.

Као трећи стуб, Вархељи је навео јачање рада на реформама на пољу демократије и владавине права, што је оценио као суштинске вредности, а као четврти стуб је навео стварање алате да се смањи економска разлика чланица и кандидата, тако што ће се појачати финансијска помоћ због убрзања реформи.

''Тако ћемо створити нове алате кроз које ће ЕУ показати да ствара праве услове за нове чланице. А на кандидатима је да их искористе'', рекао је Вархељи.

Он је додао да ће се унутар ЕУ одржати дебата о томе да ли је потреба реформа постојећих институција блока, и навео да је закључак Европске комисије такав да та дебата може да се одвија паралелно са процесом проширења и да је потребно обе ствари спровести у најкраћем року.

''Од почетка мандата, овај сазив Европске комисије кредибилно се залагао за проширење, а геополитичке промене показују нам да дугорочни мир за ЕУ зависи од проширења. Могао бих да понављам старе флоскуле, али оне су сада добиле на тежини. Видели смо хитне реакције, ако хоћете и рефлекс, код три земље након почетка рата у Украјини, оне мисле да им чланство у ЕУ најбоље гарантује дугорочни мир'', рекао је Вархељи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести