Ускоро нови Закон о јавним набавкама, усклађен са ЕУ

БЕОГРАД: Србија би ускоро требало да добије нови Закон о јавним набавкама који ће бити усклађен са директивама Европске уније и донеће, између осталог, електронски портал и нов начин поступака.
skupstina, tanjug sava radovanovic
Фото: танјуг (Сава Радовановић)

Према речима в.д. помоћника министра финансија Милене Ковачевић, Србија је преговарачком позицијом за поглавље 5 (јавне набаке), Стратегијом за јавне набавке и Акционим планом за 2018. годину предвидела да донесе нови Закон о јавним набавкама, а у најскорије време се очекује отпочињање јавне расправе у вези са тим.

После јавне расправе, каже Ковачевић, следи формално покретање процедуре за доношење новог закона.

"Биће у складу са директивама Европске уније и предвиђаће електронски портал, нов начин поступака јавних набавки, промениће се прагови...Има још неколико новина", рекла је Ковачевић која је учествовала на семинару "Јавне набавке-нордијска искуства" у амбасади Финске.

Нордијски регион је заинтересован за улагање у Србију, а од новог Закона о јавним набавкама имају врло прецизна очекивања.

"Наша највећа очекивања од новог закона о јавним набавкама је да примени критеријум најисплативије економске понуде, јер сматрамо да је то много боље него садашњи критеријум - најниже цене. Дугорочно може довести до веће ефикасности и до већих уштеда у јавном сектору", рекла је председница Борда гувернера Нордијске пословне алијансе Јасмина Вигњевић.

Амбасадор Финске у Србији Перти Иконен истакао је да су јавне набавке један од алата за побољшање одрживог развоја и циркуларне економије, наводећи да оне треба да подрже усвајање иновација и нових услуга и производа.

Најнижа цена је, примећује, у Србији и даље најрелевантнији критеријум за добијање тендера, међутим, за неке секторе као што су медицинске услуге важно је да се користе иновативна решења, јер, како каже, примена критеријума најниже цене може да угрози здравље људи.

"Успешна имплементација (новог закона) ће захтевати унапређење вештина оних који се баве јавним набавкама", рекао је Иконен, наводећи да је удео страних понуђача у јавним набавкама у Србији само пет одсто, а да Поглавље 5 говори о повећању конкуренције и транспрентности.

Семинар "Јавне набавке-нордијска искуства" организовале су амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске заједно са Нордијском пословном алијанском у Србији.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести