Усвојен сет закона у парламенту; Мали: За годину и по, две биће само један рачун за све порезе

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас сет финансијских закона, међу којима су измене и допуне Закона о привременом регистру пунолетних држављана којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-КОВ-2.
skupstina
Фото: Tanjug/ Z. Žestić

Министар финансија Синиша Мали рекао је у расправи да је изменама наведеног закона дефинисано давање једнократне новчане помоћи од 20 евра у децембру ове године за пунолетне држављане Србије.

“За помоћ од 20 евра могу да се пријаве сви они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године. За њих отварамо могућност пријављивања на исти начин као и до сада преко сајта Управе за трезор од 15. до 30. новембра“, рекао је министар финансија.

Министар је подсетио да сви грађани који су се у мају пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и пензионери, не треба поново да подносе пријаву јер ће им помоћ бити аутоматски уплаћена у децембру.

Посланици су усвојили Закон о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а Мали је рекао да су два основна разлога за промену овог закона.

„Први је да би се ускладио са изменама Закона о фискализацији а други како би додатно дали флексибилност привредним субјектима који дугују Пореској управи и ушли су у проблем са измиривањем пореских обавеза због пандемије корона вируса”, рекао је он.

Како је додао, измене овог прописа омогућујују свима који су испоштовали рокове за плаћање главнице дуга ПУ, да добију могћност за одлагање плаћања камата.

Усвојен је и Закон о задуживању Републике Србије код ОТП банке Србија ад Нови Сад за потребе финансирања пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица - Хоргош граница са Мађарском (Сегедин).

Мали је навео да је вредност те инвестиције 89 милиона евра. Укупна дужина пруге је 98 километара а део који пролази кроз нашу земљу је дуг 38,5 километара.

Министар финансија Синиша Мали најавио је вечерас у парламенту да ће у оквиру реформе Пореске управе која треба да се заврши до краја 2023.године постојати само један рачун за све порезе.

Мали је одговарајући на питање посланика да ли је могућа авансна уплата за порезе, рекао да то у овом тренутку није могуће, али да ће новим системом бити.

“Сада имамо преко 184 рачуна или подрачуна на које грађани Србије плаћају разне своје пореске обавезе, таксе и друго, а ми хоћемо да постоји само један. И биће за годину и по до две само један рачун за све порезе, а онда ће преко алгоритма и на одговарајући начин да се све те уплате категоришу”, рекао је Мали.

То је, каже Мали, оно што грађани не могу сада да виде, али ће им бити јасно када буду могли на једноставан начин да плате порез и добију потврду да не дугују ништа.

“Огромна реформа је у питању. Радимо интензивно и до краја 2023.године сигуран сам да ће тај систем потпуно да заживи”, истакао је министар.

Како је објаснио, већ се спроводе реформе у Пореској управи, наводећи да ће систем бити такав да ће грађани преко мобилног телефона на безбедан начин моћи да се улогују на своју адресу код Пореске управе и да одмах добију информацију колико дугују.

“У истом тренутку ће моћи и да плате своје обавезе”, објаснио је Мали.

Усвојене измене Закона о фискализацији

Посланици Скупштине Србије усвојили су вечерас измене и допуне Закона о фискализацији којим се уводи прелазни период од 1. новембра до 30. априла у којем ће обвезници бити дужни да пређу на нови начин фискализације.

Прописом је планирано увођење новог модела фискализације, рекао је у расправи министар финансија Синиша Мали и навео да је реч о кључном закону за борбу против сиве економије.

“Нови систем је флексбилинији, отвара тржиште када су у питању фискални уређаји, а корисници могу да користе мобилне телефоне, таблете и иде се у корак са дигитализацијом и модерном технологијом“, казао је Мали.

Фото: Tanjug/ Z. Žestić

Он је навео да се изашло у сусрет приредницима, па је уведен прелазни период у коме ће моћи да раде по постојећем и новом систему од 1. новембра до краја априла наредне године.

Када су рокови у питању већ 1. октобра кренула је пријава преко сајта Пореске управе свих пореских обвезника да пријаве своја продајна места.

Министар је додао да ни један динар пореске обвезнике неће коштати увођење новог система.

Обезбеђено је шест милијарди динара како би се покрили трошкови набавке фискалних уређаја.

Уредба је усвојена на седници Владе прошле недеље и предвиђа субвенцију од 100 евра за сваки фискалани уређај и додатних 100 евра за свако продајно место. За оне који нису у систему ПДВ-а тај износ ће бити повећан за 20 одсто.

„Ко жели да искористи ове субвенције пријаљивање ће преко сајта Пореске управе кренути од 15. октобра и трајаће до краја јануара“, навео је Мали.

Према његовим речима кренуле су и припреме за електронске фактуре, па ће од 1. јануара следеће године сви субјекти у јавном сектору имати обавезу да издају електронске фактуре а до краја следеће године то ће важити и за све оне који су у приватном сектору, а који си у систему ПДВ-а.

Комунална милиција ће мерити и контролисати буку

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о заштити од буке у животној средини којим се преносе овлашћења за мерење и контролу буке у угоститељским објектима на комуналну милицију.

Новим законом ће сваки комунални милиционар бити овлашћен да реагује на лицу места, јер ће имати тај уређај за мерење нивоа буке, такозвани фонометар, и моћи ће да упозорава, али и да одузме средства са којих се емитује музика, али и да забрани рад објекта.

Закон о заштити од буке предвиђа успостављање јединственог система и утврђивање мере заштите како би се смањили штетни ефекти буке на здравље људи, утврдиле граничне вредности и јавности обезбедио приступ тим информацијама.

Новчаном казном од 200.000 динара комунални милиционар казниће за прекршај угоститеља ако емитује буку изнад прописаних граничних вредности. Уколико понови прекршај казна је од 500.000 до 1.000.000 динара.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је у расправи да се закон усклађује са директовом Европског парламента и Савета о процени и управљања буком у животној средини.

Она је додала да је законом прецизније дефинисано шта је бука у животној средини, те да је просирења листа извора буке, као и надлежних органа за израду страетшких карата буке и акционих планова.

Скупштина усвојила измене Закона о музејској делатности

Скупштина Србије усвојила је вечерас измене Закона о музејској делатности којим се тај закон ускладује са Законом о култури у контексту дела закона којим се регулишу услови које треба да испуњава директор и вршилац дужности директора музеја.

У Закону о култури је утврђено да кандидати за директоре установа морају имати високо образовање и најмање пет година радног искуства у култури.

Примена измена Закона о музејској делатности почеће 17. октобра 2021. године.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести