Усвојена Резолуција ИПУ у Београду

БЕОГРАД: Једногласно, уз аплауз, данас је у Београду усвојена резолуција 141. Скупштине Интерпарламентарне уније (ИПУ), а седници је председавала председница Скупштине Србије Маја Гојковић.
FoNet/Aleksandar Levajković
Фото: Фонет/А. Левајковић/Мирослав Лајчак

Гојковић је навела да јој посебно задовољство чини присуство министра спољних и европских послова Словачке Мирослава Лајчака, који је и председавајући ОЕБС.

Лајчак је, обраћајући се присутнима, навео да у данашњем свету сарадња није луксуз, нити је додатак решењу, већ је животна чињеница.

"Да ли се ради о питању решавања тероризма или климатских промена, данас морамо да радимо заједно, а не самостално. Истовремено су методе и средства сарадње под ризиком и заиста ми је драго што сам овде", поручио је Лајчак.

Према његовим речима, парламентарци имају моћ која се огледа у томе да могу да покрећу иницијативе и да доносе одлучујуће гласове.

"Без обзира на то колико имамо међународних уговора и резолуција, пактова и слично, ти документи немају никакву улогу без вас парламентараца, ви сте они који треба да их ратификујете, да их потпишете, и ви треба да пратите да ли влада спроводи оно што сте усвојили", казао је Лајчак.

Он је поручио парламентарцима да је њихов посао да међународно право "преточе" у стварност и реалан живот грађана.

Лајчак је истакао и важност регионалне сарадње, оцењујући да постоји доста изазова због сукоба, безбедности хране, али и економског раста.

Данашњој седници Скупштине ИПУ, која окупља више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из целог света, присуствовала је и председница ИПУ Габријела Куевас Барон.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести