Увођење евра као валуте у Србију најраније 2027. године

БЕОГРАД: Када би Србија сутра добила "зелено светло" за улазак у Европску унију, увођење евра у нашу земљу би трајало у најбољем случају још две године, јер је процедура замене домаће валуте европском дуга и компликована па се на такав корак није одлучило девет од 28 чланица Уније.
1
Фото: Youtube Printscreen

Израда преговарачког Поглавља 17 - Монетарна и економска политика, чији се један део односи на могућност да будућа чланица ЕУ уведе евро је завршена, и пре две недеље је послата Европској комисији на разматрање.

Стручњаци Народне банке Србије кажу да се у најскоријем року очекује отварање овог поглавља јер, оцењују, Србија је у готово свим областима економске и монетарне политике земље, домаће законодавство прилагодила захтевима ЕУ.

"Израда Поглавља 17 је при крају што се тиче свега што је Србија у стању да уради. Усвојена преговарачка позиција је предата ЕУ и у најскорије време очекујемо отварање овог поглавља", каже саветник у НБС за девизне операције и финансијска тржишта Бранислав Зороја.

У Нацрту стратегије за пријем Србије у ЕУ, Европска комисија предвиђа да би Србија могла да постане чланица ЕУ до 2025. године, али да претходно треба да затвори сва отворена поглавља до 2023. године што би значило да пре 2027. године није могуће да евро постане званична валута у нашој земљи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести