Вакцине из Србије стигле у Подгорицу; Брнабић: Градимо мостове

ПОДГОРИЦА: Први контингент од 2000 доза вакцина Спутњик Ве из Србије стигао је вечерас у Подгорицу.
 Premijerka Ana Brnabić  Foto: Tanjug/video
Фото: Премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Реч је о првим дозама вакцина против ковида 19 у Црној Гори.

Делегација Владе Црне Горе на челу са премијером Здравком Кривокапићем на аеродрому је дочекала председницу Владе Србије Ану Брнабић, преноси РТЦГ.

Брнабић: Желимо да градимо мостове братства са Црном Гором

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је вечерас задовољство што је у прилици да у име грађана Србије и државе уручи донацију вакцина против корона вируса Црној Гори истичући да на овај начин Србија жели да отвори ново поглавље у односима две земље.

"Овим желимо да односи буду између два народа као између браће и сестара, најбољих и највећих пријатеља. Желимо да градимо мостове братства и пријатељства са Црном Гором", поручила је Брнабић на подгоричком аеродрому где је предала црногорском колеги Здравку Кривокапићу првих 2.000 доза руских вакцина Спутњик Ве.

Брнабић је прецизирала да донација из Србије садржи укупно 4.000 доза, од којих је она вечерас донела половину и најавила да ће ускоро бити организована и примопредаја друге половине намењене ревакцини.

Према њеним речима, та количина вакцина можда не делује као велика, али је довољна да се вакцинишу или здравствени радници у црвеним ковид зонама или најизложенији здравствени радници и старије становништво, онако како то буду одлучили надлежни у Црној Гори.

Изразила је дивљење тиме како се Црна Гора бори са пандемијом вируса корона и у том смислу казала да примећује да је све већи број тестираних што је прави вид борбе док не стигне вакцина и да је све више хоспитализованих.

"Нама у Србији је драго што се носите добро са пандемијом вируса корона", истакла је Брнабић.

Навела је да је нарочито у тешким временима солидарност најважнија и поручила да је Србија спремна да донира још вакцина Црној Гори уколико то буде потребно.

"Ми смо ове вакцине добили захваљујући личном пријатељству председника Александра Вучића и руског председника Владимира Путина и велико ми је задовољство што смо могли да изађемо у сусрет Црној Гори", казала је Брнабић.

Србија даје све од себе да помогне другима у региону

Премијерка Брнабић је поручила да Србија чини све што може да у тешким тренуцима помогне и другим земљама у региону.

Брнабић је за РТС на подгоричком аеродрому, а након што је предала донацију вакцина Спутњик Ве, рекла да је то само још један гест "пружене руке".

Како је навела, први такав гест је био када је Србија повукла одлуку да црногорски амбасадор Тарзан Милошевић мора да напусти Србију након што је амбасадор Србије Владимир Божовић проглашен за персону нон грата у Црној Гори.

"Желимо да имамо најбоље могуће односе са Црном Гором, као са најбољим пријатељима", казала је Брнабић.

Кривокапић: Вакцине доказ поштовања Србије према Црној  Гори

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је вечерас да су вакцине Спутњик Ве које је Србија донирала тој земљи доказ великог поштовања које Србија исказује према Црној Гори и изразио наду да ће то бити нови почетак развоја међусобних односа.

"Надам се да ће ово бити нови почетак развоја наших односа, који су једно време били у застоју. Морамо да унапређујемо наше односе у корист наших грађана, јер је то наша обавеза", рекао је Кривокапић на аеродрому у Подгорици, након што је премијерка Србије Ана Брнабић предала први контингент вакцина.

То су, истакао је, вакцине које треба да заштите становништво Црне Горе и додао:

"Здравље изнад свега, а солидарност пре свега".

Кривокапић је рекао да су грађани Црне Горе дуго ишчекивали када ће доћи вакцине и исказао захвалност грађанима Србије, који су се одрекли својих вакцина и упутили их грађанима Црне Горе.

То су, истакао је, вакцине које треба да заштите становништво Црне Горе и додао:

"Здравље изнад свега, а солидарност пре свега".

Кривокапић је рекао да су грађани Црне Горе дуго ишчекивали када ће доћи вакцине.

"Вечерас, 74. дан од како је ова влада установљена, стигла је вакцина. Не желећи да оптужујем било кога, ипак неко треба да се запита шта је било у временском периоду од 30. августа до 4. децембра, па нисмо одрадили највећи део посла да, као Србија, обезбедимо својим грађанима оно што је најважније, а то су вакцине које ће да се супротставе пандемији која је захватила читав свет", рекао је Кривокапић.

Навео је да му је драго што је премијерка Србије Ана Брнабић вечерас у Подгорици и изразио наду да ће се следећи пут наћи лепшим поводом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести