ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА У НОВОМ САДУ, 25. НОВЕМБАР 1918. ГОДИНЕ Присаједињење Војводине Србији

Присаједињење Војводине Србији процес је од епохалног историјског значаја. Развој идеје националног ослобођења Срба може се пратити још од Темишварског сабора 1790. године – тада артикулисане кроз захтев за посебном српском територијом на простору Аустријске царевине.
в
Фото: Историјски архив Новог Сада

У форми Српске Војводине, а потом и Војводства Србије и Тамишког Баната, српска аутономија под круном Хабсбурговаца постојала је током и након револуције 1848/49. године. Први светски рат је коначно покренуо процес присаједињења Војводине Србији, процес у коме су у редовима српске војске, као добровољци, активно учествовали и бројни војвођански Срби. Победоносан поход српске војске након пробоја Солунског фронта и распад Аустроугарске монархије у јесен 1918. године пружили су Србима Војвођанима могућност да јавно изразе своја дуго потискивана национална осећања. Српски политички прваци, који су се у то време враћали из вишегодишње интернације, почели су да се организују у српске народне одборе, привремене локалне органе власти чије деловање су обележила два питања: национално и социјално. Они су преузимали управу над својим насељима, припремали дочек српске војске која је током новембра без борбе наступала преко Саве и Дунава до Баје и Суботице, Арада и Темишвара, али и спречавали све облике анархије, пљачке и револуције. Први српски народни одбор основан је последњег дана октобра 1918. године у Великом Бечкереку, да би у наредним данима читав Срем, Банат, Бачка и Барања били прекривени низом српских народних одбора.

Фото: Историјски архив Новог Сада

Најважнији је био онај новосадски, на чијем челу се налазио Јаша Томић, вођа Српске народне радикалне странке у Војводини. Новосадски Српски народни одбор је, поред осталог, имао за циљ да припреми и организује изјашњавање српског и словенског живља о свом будућем статусу. У ту сврху, расписао је изборе за Велику народну скупштину, а право гласа су добили сви пунолетни Срби и остали Словени, укључујући и жене. На дан 25. новембра 1918. године у Новом Саду се окупило 757 посланика из 211 општина Баната, Бачке и Барање (највише Срба – 578, затим 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, 3 Шокца, 2 Хрвата, али и 6 Немаца и 1 Мађар), међу њима и седам жена, што није било уобичајено за оно доба. Том приликом, Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи донела је акламацијом одлуку о отцепљењу од Угарске и прикључењу Србији. Велика народна скупштина је такође изразила очекивање да ће доћи до стварања заједничке југословенске државе, те формирала Велики народни савет и Народну управу, као органе власти на простору Баната, Бачке и Барање.  Дан раније, 24. новембра у Руми, у организацији тамошњег радикалског вође Жарка Миладиновића, одржан је Збор изасланика народних већа из Срема који је усвојио резолуцију у којој је изражена њихова воља да живе у јединственој југословенској држави, те затражено од загребачког Народног вијећа да убрза рад на уједињењу. У супротном, упозоравали су учесници Румског збора, Срем ће се непосредно прикључити Краљевини Србији.

Фото: Историјски архив Новог Сада


Одлуке

* Народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена у Бачкој, Банату и Барањи, донесене 12. (25.) новембра 1918. у Новом Саду 

* Молимо владу братске Србије, да на конгресу мира заступа наше интересе. 

* Прикључујемо се Краљевини Србији, која својим досадањим радом и развитком ујемчава слободу, равноправност, напредак у сваком правцу не само нами, него и свима словенским, па и несловенским народима, који с нама заједно живе. 

* Банат, Бачка и Барања, у границама које повуче антантина балканска војска, проглашују се данас, 12. (25.) новембра 1918. на Народној скупштини у Новом Саду, а на основу узвишеног начела народног самоодређивања, оцепљеним, како у државноправном тако и у политичком и привредном погледу, од Угарске. 


Фото: Историјски архив Новог Сада

Захваљујући вештини српске дипломатије и вољи великих сила, окупљених на Конференцији мира у Паризу, већина војвођанских села и вароши чији су представници 25. новембра 1918. године изразили жељу да живе у сопственој националној држави нашла се унутар Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (ван њених граница остали су источни Банат и север Барање). Тако је у одајама Тријанонског дворца коначно завршен процес присаједињења Војводине Србији, чији је симбол и најзначајнији датум - 25. новембар.

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Новог Сада


Новосадски одбори

Крајем октобра 1918. године започеће формирање новосадског Српског народног одбора који ће имати улогу средишње управе а по местима биће формирани месни народни одбори са главним задатком да у повољном моменту преузму власт у своје руке.  Војвођански радикали, окупљени око свог вође Јаше Томића, који је у пролеће 1918. године пуштен из интернације, сматрали су да Војводина треба директно да се уједини са Краљевином Србијом.  Прва званична седница Српског народног одбора у Новом Саду одржана је 3. новембра 1918. године.


 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести