Влада подсећа државне функционере на обавезе током изборног процеса

БЕОГРАД: Влада Србије је данас указала свим члановима Владе, државним секретарима, директорима посебних организација, директорима служби владе и свим другим државним службеницима на положају, директорима и другим руководиоцима у јавним предузећима и јавним установама, функционерима у органима територијалне аутономије и локалне самоуправе, на обавезу поштовања члана 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције који се тиче изборног процеса.
vlada, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Закључком се указује да функционер не може да користи јавне скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, а посебно се истиче да функционер јавне скупове и сусрете које има у својству функционера не сме користити у сврху јавног представљања учесника на изборима, њихових изборних програма, позивања бирача да гласају или не гласају за одређене учеснике на изборима.

Такође, како се указује Закључком, функционер не може да користи јавне ресурсе за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, а посебно се подразумева коришћење службених просторија, возила и инвентара државних органа, покрајинских и локалних институција, јавних предузећа и јавних установа.

Изузетно, јавни ресурси се могу користити у изборној кампањи ради заштите личне безбедности, ако је таква употреба одређених јавних ресурса уређена одговарајућим прописима или одлуком надлежних служби, наводи се у саопштењу.

Указује се на дужност поштовања ових законских одредаба наведених у Закључку, а онима која не припадају овој групи препоручује да све активности везане за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, као и за изборну кампању не обављају у радно време организације којој припадају.

Такође, у циљу правилног спровођења наведених мера влада посебно указује на дужност јавног функционера да увек недвосмислено предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши такву функцију или став политичке странке, односно политичног субјекта.

Влада посебно указује на то да кршење дужности из члана 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције повлачи прекршајну одговорност.

Истовремено, влада указује и да непоштовање овог члана од стране државних службеника представља тежу повреду дужности.

Закључком се указује и да непоштовање правила из члана 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције од стране директора јавних предузећа и јавних служби представља несавесно обављање дужности које има за последицу знатно одступање од остваривања основног циља јавног предузећа, односно јавне службе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести