Власт: Развојни буџет; Опозиција: Предизборни

БЕОГРАД: Посланици владајућих странака најавили су да ће гласати за Предлог буџета за 2020. годину који предвиђа унапређење животног стандарда грађана и велика улагања у инфраструктуру, док опозиција оцењује да је реч о предизборном буџету.
poslanici
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Посланица СНС и председница Одбора за финансије Александра Томић истакла је да ће напредњаци подржати буџет за идућу годину који, како истиче, показује тенденцију раста стандарда и циљ му је убрзани економски развој.

Оно што нам је важно је да поред тог економског раста буџет Србије није заборавио социјалну одговорност према друштву. Данас можемо да се похвалимо економским резултатима на свим пољима у протекле четири године, то значи да смо завршили фискалну консолидацију и започели предлоге за нови инвестициони циклус, рекла је Томић новинарима.

Она је додала да ће се кроз Национални инвестициони план наставити са улагањем у свим областима као што су здравство, просвета, наука и култура, истичући да је то од великог значаја за све грађане Србије.

Ми смо на основу резултата видели да је просечна плата прешла 500 евра, а 2013.године је била 320 евра. Минималца ће идуће године бити 30.022 динара што за нас представља велики резултат консолидације, рекла је Томић.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић навео је да ће социјалисти подржати законски предлог о буџету, оцењујући да је буџет добро планиран, у дефинисаним и зацртаним оквирима и да је заснован на позитивним економским показатељима.

Буџет је развојни и у најбољем је интересу грађана, рекао је Милићевић и додао да су у СПС убеђени да ће предложени буџет допринети привредном расту и даљем економском напретку.

Он је поновио да се сада завршава са консолидацијом јавних финансија и да почиње развој и раст.

Према његовим речима, Србија је на добром путу, видљиви су позитивни показатељи и бољитак у сваком сектору.

Најважније је сачувати тешко стечена фискална достигнућа и подржати сваку иницијативу и подстицај који води ка расту и развоју. Пензије ће расти 5,4 одсто по швајцарском моделу, који је одржив, а просечна плата у децембру ће бити 500 евра, рекао је Милићевић.

Део опозиције је Предлог буџета за 2020. коментарисао на конференцијама за новинаре у скупштинском холу, с обзиром да не учествује у расправи.

Самостални посланик и председник Нове странке Зоран Живковић похвалио је владу што је буџет доставила скупштини у предвођеном року и што је на дневном реду само та тачка. Он је новинарима рекао да је поднео 10 амандмана на предложено решење буџета са основном идејом да се новац боље прерасподели.

И даље је огроман износ новца у ''тамној зон''И'' која се зове услуге по уговору, имате их код свих корисника буџета . Тај износ за 2019. годину је био 49 милијарди динара, а за 2020. је повећан на 57 милијарди динара. То је огроман новац и највећи део амандмана је управо да се из тај новацпребаци за друге ствари као што су здравство, култура, подстицај развоја предузетниства код младих, рекао је Живковић.

Посланик Народне странке СДС Мирослав Алексић сматра да је Србија далеко од тога да има развојни буџет и да улази у златно доба.

Једино могу да похвалим да је овог пута испоштован буџетски календар и да је расправа о буџету једина тацка на дневном реду, а буџет је неодоговран, нетранспрентан, предизборни и пропагандни, рекао је Алексић.

Како каже, буџет не може бити развојни, јер, по његовој оцени, има јако низак ниво инвестиција.

Немамо раст БДП-а, на зацељу смо у региону већ седам година и имамо неоправдано повећање зарада у јавном сектору само зато да би се испунило обећање Александра Вучића да ће плате бити 500 евра, рекао је Алексић.

Он је додао да власт када говори о расту увек “заборавља” да тај проценат упореди са земљама централно-источне Европе и тврди да су изнад Србије по привредном расту и Албанија, и Црна Гора, и Северна Македонија.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић каже да ће о предлогу буџета више говорити наредних дана, али је приметио да се види константан пад у издвајањима за културу, док се увећавају средства за судске трошкове и тај износ је исти колико и буџет за Министарство просвете.

Толико Влада Србије имају судских трошкова на годисњем нивоу, слично је за издвајање за услуге по уговору. О свему томе ћу на посебној конференцији за медије. Сматрам да је вазније за Србију да утврдимо како се краду паре из државних предузећа, ко се бави криминалом и корупцијом у врху актуелне власти, рекао је Обрадовић.

Странка модерне Србије сматра да је буџет пре свега неправедан према приватном сектору.

Јавни сектор добија 51 милијарду буџетских дарова којима ће оптерерити све пореске обвезенике, а приватни сектор ће добити само 13 милијарди динара кроз растерећернај зарада. СМС сматра да је расподела програм фискалне конслидације урађена у корист јавног сектора, а приватни сектор који би требало да буде мотор привредног раста добија пермало, оценио је посланик СНС Владимир Ђурић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести