Вучевић: Безбедност на КиМ алармантна, ЛУДАЧКА ЖЕЉА ПРИШТИНЕ И КУРТИЈА ДА ДОЂЕ ДО РАТА

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић и председник СНС-а, гостујући у емисји Добро јутро на Танјуг телевизији говорио је о актуелним дешавањима на Косову и Метохији, борбеној готовости, положају Срба на КиМ, константним провокацијама Аљбина Куртија и Албанаца…
p
Фото: Screenshot Tanjug TV

 

Ситуација на КиМ алармантна

– Алармантна је ситуација везана за дешавања на КиМ, то је сад већ континуитет. Напади на Србе на северу Косова, не само у протекла 24 часа, то се спроводи од доласка Куртија на челу приштинске администрације. Сада то добија посебан замах и интезитет. То је директна претња за безбедност Србије и све грађане. Не можете да кажете, да то није пут који би нас заиста водио у погрешном правцу. Видимо трачак наде и рационалности у међународној заједници. Причамо о земљама Квинте. Да се изврши политички притисак и да Приштина не поведе све нас у сукобе. Ми имамо лудачку жељу Приштине да дође до конфликта и до рата. По њиховом идеалном сценариу да дође до сукоба са НАТО или КФОР-ом, то је Куртијев циљ. Он жели да види да се Срби са КФОР-ом сукобљавају - рекао је Вучевић и додао:

 

Најтежа је гласна тишина. Добро је када Блинкен каже да је Курти крив, али то нема ефекта. Тај део ми је споран.

- Његов крајњи циљ, ја немам дилему када ово кажем је да етнички очисти север од Срба. То је сигурно. Све друго нема смисла. Тај константни притисак, хапшења, упуцавања, узурпација изборних процеса, напади – све што се ради је да се забрани улазак камиона који снабдевају водом, храном, лековима. Праве атмосферу да људи кажу да не могу више ту да издрже, нема за нас живота – ко ће бити ухапшен наредно вече?  Сваку ноћ имате лов на људе. Измишљају се ствари које се стављају на терет. Петар Петковић, јуче је указао на промашај. Ухапшен је човек којем су ставили на терет да је био маскирани нападач, док је на другој фотографији приказан тај исти човек како стоји нормално и без маске. Двоје деце узраста од 15 и 17 година у Звечану возили квад, заустави их косовска полиција и пребије их. То је невероватно. Осим трауме и повреда које су деца доживела, најтежа је и та гласна тишина. Морамо пронаћи узрочника оваквих ситуација, да би могли да седнемо за сто. Добро је када Блинкен каже да је Курти крив,  али нема ефекта то што кажу. Тај део ми је споран.

 

Четири тачке које би требале да буду фундамент решавања ситуацијемоментално повлачење косовске полиције

Вучевић је нагласио да мора да се прича о пуштању свих који су противзаконито ухапшени, о моменталном повлачењу специјалних полицијских јединица, о формирању заједница српских општина и о учешћу Срба на изборима локалне самоуправе. То су четири тачке, које би по њему морале да буду фундамент решавања ове ситуације ако желимо да идемо у правцу дескалације. Нико Србе неће моћи да наговори било шта, ако се не будемо кретали по тој агенди.

- Бојим се да се Куртију дозвољава да сваки пут лествицу дрскости и агресије, подигне на виши ступањ. Под притисцима он се заустави, али се не врати на почетно стање. После извесног времена он учини нешто ново, па га међународна заједница заустави на новом нивоу и то му је почетно стање. Он тако спроводи своју политику. Зато сам ја неспокојан. Србији је циљ да дође до политичког решења- рекао је министар.

Фото: Screenshot Tanjug TV

 

Курти на економском пољу не може да се такмичи са нама. Ми ћемо се држати нашег циљада сачувамо мир и стабилност

- Зна Курти да он има доле НАТО и КФОР, зна он да нема инвестиција док ми имамо, ми градимо брзе пруге он не гради, на економском пољу нема са чиме да се такмичи ми имамо, ми градимо аутопутеве он не гради. Наш народ и заједница је угрожена. Наш положај је неупоредиво деликатнији. У истим терминима дешавају се немили догађаји на Косову док и у Београду насилно се покушава одузети власт, да ли је то случајност? Лева либерална прича из 1968. године, а на Косову тада први пут масовне демонстрације да Косово буде Република. Курти навија за унутар српске сукобе. Он спроводи политику која је директна опасност за Републику Србију. Морамо бити политички мудрији и рационалнији. То захтева оперативно тактички деловање. Стратешки план је да сачувамо мир и стабилност- рекао је Вучевић.

Министар је извајио да ће Србија наставити са политичким притисцима, разговорима о правима, слободу Срба, о чињеници да Бриселски споразум није 11 година имплементиран. Био сам сведок у децембру 2022. године у касарни у Рашки, када је председник Вучић разговарао са Србима са севера КиМ. Они су тада добили гаранције од КФОР-а, НАТО пакта да неће бити процесуирање Срба за те протесте. Људи су хапшени по оптужници КФОР-а, баш по тим тачкама.

 

КФОР се љути када им кажемо да имамо примедбе на њихов рад

Замерамо КФОР-у што се понаша као заштитник албанске окупације на северу КиМ-а. КФОР се љути на нас када им кажемо да имамо примедбе на њихов рад – ми од њих очекујемо убедљиво најважнију улогу у оваквој ситуацији. Сцене су као страшне као у филмовима. Ми Срби грешимо, често потцењујемо Албанце. И они раде, тренирају. Фокусирани су на ексалацију. Ко може да им се супротстави, они их хапсе. Циљ је сломити дух.

 

Пре четири дана, ухапшени су косовски специјалци на територији Централне Србије под пуном ратном опремом. На питање водитеља како коментаришете изјаву: “Пустите их нису ушли и ако су ушли нису имали намеру да уђу

- Не смеју да буду ни у појасу код административне линије. Имају тачни појас где је косовска полиција, не смеју да улазе без најаве КФОР-а. Ту нема шта да тражи косовска полиција. Ми се на тим тачкама спајамо. Имамо комуникацију са КФОР-ом, и заједничке патроле. Да ли су они ишли у извиђачке активности, обавештајне не могу ја то да кажем то је на тужиоцима да утврде - рекао је Вучевић.

 

25. маја подигунта је борбена готовост? Каква је сада ситуација, који је највиши степен.

- Био је највиши степен, пре неколико дана смо смањили ниво борбене готовости, односно спемности војске Србије са тог највишег на средњи ниво. Ми и даље имамо довољно потенцијала војног, можемо да реагујемо на превремени начин у то немојте да сумњате - истакао је Вучевић.

 

На питање због чега је председник наредио да дође до смањеног нивоа борбене готовости министар одговара:

- Чињеница и један сигнал да Србија је спремна да уради све што је до ње да иде у правцу деескалације и да је то један гест добре воље Србије. Да не би Курти имао алиби да је он уплашио да су не знам колико трупа војске Србије распоређене око како они кажу граница, а ми административних линије. Па му је сада то аргументација зашто он шаље и распоређује додатне полицијске снаге. Онда је одлучено да се за један ниво смањи тај ниво борбене готовости, али понављам и у то нико не треба да сумња. Ми и даље имамо озбиљан потенцијал на транзицијама где треба да буду распоређени – рекао је Вучевић.

 

На питање да ли има времена да буде председник партије

- Имам, ја сам се и раније бавио странком. Наравно не на овом нивоу, био сам подпредседник странке и радио. Ја сам човек који долази из странке, и не мислим да је то ништа лоше. Намеће се тај призмук да, када је неко из странке да га лимитира тиме. Мислим да је више страначе основа демократије. Политички плуаризам је суштина демократије, могућност избора. Мислим да су политичке странке најбоља институциона решење да понудите политичке алтернације. Ја се плашим када неко хоће да деполитизује политички систем, а бави се политиком. Та замена теза, да они нису политичке странке него нико скупови појединаца, интелектуалних гомада, не робују ником, не намећу. Огромна подвала, али то није српски синдром, то је у свету присутно, да се намеће та деполитизација политичког система, а уствари се прави превара. Људи који се гаде политике баве се политичким темама. Одувек ме је плашила та прича када не видите ко је одговоран коме, и зашто? – рекао је Вучевић и додао:

- Разумем да постоји део људи који не желе да буду део неке страначке организације, и СНС управо због тога прихвата и подржава концепт прављења покрета за народ и државу.

 

Никад нисмо водили да растурамо странку због различитих ставова, него када се заврши расправа и утврди став странке

- Не треба стално бацати љагу на политичке странке, запамтите то је суштина демократије. А унутар странке имате своје демократске процесе, изборе, различита мишљења, бурних расправа по одређеним питањима. Никад нисмо водили да растурамо странку због различитих ставова, него када се заврши расправа и утврди став странке онда сви поштују тај став стране. Појединци који нису поштовали су отишли.

 

Избора ће бити на јесен или на пролеће

- Министар одговара да ће избора бити, питање је да ли ће бити на јесен или на пролеће следеће године. Нас свакако на пролеће следеће године очекује редован термин за локане и покрајинске изборе.  За парламентарне изборе, за Београдске то је оно што је СНС прихватио да буде тема за разговор код председника републике.

 

Опозиција неће изборе, она хоће власт.

- То је лепо што хоће. О свему може да се разговра али нема прелазних влада и нема владе без избора. Вучић неће никад дати мандат, а посланици СНС неце никад гласати за такву владу - рекао је министар.

На тему протеста министар је одговорио да су ако су ово грађански протести, ко предлаже министра у прелазној влади, ако ово нису страначки протести.

- Интересантно је да ти њихови скупови, пријављени од стране политичара, политичари дефинишу циљеве, политичке опозиционе странке, а онда кажу то нису страначки скупови то су грађански скупови, то су грађански скупови. Ко се јавља да председнику Републике каже очекујемо да добијемо мандат за састава владе, из које позиције - рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести