Вучевић о забрани извоза наоружања: Нико не жели да иде у рат, САГЛЕДАВАМО ДА СРБИЈУ САЧУВАМО У МИРУ

Председник Србије Александар Вучић, на основу Закона о председнику Републике и Закона о Војсци Србије, а због усложњавања безбедносне ситуације у држави, донео је Одлуку да се донесу акта ради обустављања извоза наоружања и војне опреме у наредних 30 дана.
milos vucevic, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

Министар одбране Милош Вучевић био је гост Инфо јутра на нашој телевизији и говорио је о овој теми.

- Можда је медијски то ођекнуло, али ми смо у систему одбране били увелико у томе. Србија стално мора да води рачуна о одбрани свог интегритета и суверенитета и ово је рефлексија свега онога што нам се дешава. У наредних 30 дана нема извоза оружја - рекао је на почетку гостовања Вучевић и додао:

- Не смемо бити уплашени, али смемо бити забринути, то није исто. Србија се не спрема за рат и не жели рат. Сагледавамо да Србију сачувамо у миру и да одржимо наставак стабилног периода, али не смемо да искључимо опасности безбедносне природе са којима се суочавамо. Наш мир је сигурнији. Ми морамо да разумемо шта је оно што се дешава у региону. Убрзава се наоружање. Имаћемо у виду да је то реалност која нас окружује, спрам тога држава доноси одлуке. Од данас креће реализација те одлуке наше државе. Добили смо списак свих приоритета Војске Србије. С једне стране делује да је ванредно, а није јер је природно да се Војска Србије снабдева. Ми морамо да водимо рачуна о нашој наменској индустрији - истиче Вучевић.

Србија је данас далеко јача и снажнија, истиче министар одбране.

- Далеко је данас јача Војска Србије него што је била, та обнова војске, не само у материјалном, већ и у моралном. По питању части долази и на тај ниво који војска заслужује. Официри морају да буду врста друштвене елите, али то смо изгубили у сфери јавног живота. Кад се појаве официри, то значи да се он квалификовао и школовао - каже Вучевић.

Како напомиње Вучевић, у Србији постоје људи који су неодговорни и не виде сврху јачања војске.

- Имамо једно медијско спиновање да нам војска не треба, да нико не улаже у војску, шта ће нама, да је то трошак, па онда видите хаос у Европи. Имате у Србији политичаре и људе из јавног живота који су потпуно неодговорни. Погледајте шта ради Хрватска и колико улаже у наоружање, па се питамо шта ће то њима, а чланица су НАТО-а. Ако то не пратите и бавите се поштанским маркицама и салветама, онда не разумете. Није наш посао да се додоворамо свима. Ми смо бирани да радимо те ствари најозбиљније. Нико не жели да иде у рат, посебно не војска јер зна шта је рат - подвукао је министар.

(informer.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести