Вучевић: Онима који су мислили да су много моћни захвалићемо се на сарадњи

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и члан Председништва Српске напредне странке (СНС), најављује у интервјуу за Курир да ће изборна скупштина напредњака изнедрити нова лица у странци, али и да ће се СНС неким старим захвалити на сарадњи. Без дилеме је кад је реч о томе да ли Александар Вучић треба да настави вођење и странке и државе.
milos vucevic, SNS
Фото: СНС

Говорећи о коалиционим партнерима, Вучевић подсећа да их је СНС позвао у власт јер није математички размишљао. Међутим, он поручује да фотеља никоме није зацементирана.

Изборна скупштина СНС заказана је за 27. новембар. Какве промене очекујете унутар странке, шта треба мењати?

- Видим да се нашом страначком скупштином нон-стоп баве опозиција и разни "аналитичари" јер су престрављени и самом чињеницом да СНС може да буде још снажнији, што и хоћемо. Видећете нова лица у странци, очекујемо и нове чланове Главног одбора и Председништва, потпредседнике. О томе ће одлучивати делегати, а пре тога чланови месних и општинских одбора. Очекујем да ћемо се захвалити свима који су мислили да су много паметни и моћни и да су изнад странке, којој на свему треба да захвале. Појачаћемо све наше редове, који се стављају у пун погон за предстојеће изборе. А што се тиче питања ко ће нас водити - ја ту никад нисам имао дилему. Исто тако, већина чланова Главног одбора, а пре свега огромна већина чланства очекује да Александар Вучић настави да води странку. Мислим да има и моралну обавезу да прихвати и кандидатуру за председника Републике, да има моралну обавезу према пристојној Србији, према свим грађанима који желе Србију да виде као нормалну, пристојну државу, која се развија, напредује, побеђује.

Важни избори нас чекају на пролеће. Јесте ли задовољни резултатима с којима СНС излази пред бираче? Где је могло боље?

- У периоду кад је сва глобална кретања диктирала пандемија коронавируса, Србија је показала колико је снажна и како одговорно руководство има. Као и увек, на изборе излазимо спремни, с фантастичним економским резултатима, максимално очуваним здравственим системом и људским животима, и пред грађанима се појављујемо чистог образа и с јасним плановима и циљевима.

Из табора СНС често можемо чути да нема опуштања, иако је странка била доминантна на претходним изборима, на свим нивоима. Ко вам је заправо највећа опозиција?

- Нема и не сме бити опуштања. И не сме бити успаваних, и неспремних да се у сваком моменту боре за Србију, за све програме и идеје које смо кандидовали пред грађанима. И сами сте сведоци тога да се води најпрљавија кампања и непрестана хајка против председника Вучића и његове породице, да их буквално прогањају, вређају, псују... И то нису само Ђилас и његови плаћеници, полтрони, тајкуни, медији, и изнутра и споља, већ запрепашћује што су се укључиле и неке институције које би требало да буду независне. Знате, како се који избори приближе, шири се фронт оних који би по сваку цену, и свим силама, да сруше Александра Вучића. По могућности, да не излазе на изборе јер их ту чека људска брана. Снажна, независна и економски јака Србија смета многима и ова одвратна кампања против СНС, али првенствено нашег председника, само је увод у оно шта нас очекује до избора и током изборне кампање како би се наша земља дестабилизовала и скренула с пута развоја и напретка. Само ти што креирају и плаћају такву кампању заборављају један детаљ - коначну одлуку дају грађани, а и наредни избори ће показати да је политика Александра Вучића и СНС оно што грађани желе.

Колико сте задовољни доприносом коалиционих партнера, пре свега у републичкој власти? Има ли разлога да се ту нешто мења?

- Ја сам заступник тезе да се увек може и мора боље. Математички гледано, коалициони партнери нам нису били потребни. Али за нас је политика много више од математике. Окупили смо се око програма СНС за будућност Србије, у изузетно тешком периоду за цело човечанство. Да ли су сви били доследни или се неко саплитао на том путу - показаће време. Никоме фотеља није зацементирана.

Иако Нови Сад не бира нову градску власт, ви сте као градоначелник често на удару критика опозиције. Шта кажете на последњи потез опозиције - потписивање петиције за вашу смену коју је покренуо Борислав Новаковић?

- То је тековина демократије. Има легитимно право да скупља петицију и за, рецимо, то да је Земља равна плоча. Ево, питајте га колико је потписа прикупио, јер видим да се нешто ућутао. Заиста имам превише посла да бих се бавио тиме шта раде беспослени људи. Али разумем што сам даноноћно тема многих опозиционих политичара, јер све вам могу опростити осим успеха. Али тужно је што су толико острашћени и задојени мржњом да не могу да признају успехе града у којем живе, а и они сами живе много боље него кад су њихови били на власти.

Шта Новосађани треба да очекују наредне године? Које приоритете сте зацртали?

- Коначно радимо пројекте на које се чекало деценијама: централни пречистач отпадних вода, регионална депонија, нови мост преко Дунава у наставку Булевара Европе. Зацртано је много тога, али ово су приоритети јер се тичу решавања вишедеценијских проблема.

Нови Сад финансијски стабилан

На којих сте, рецимо, пет ствари поносни које сте омогућили као градоначелник за девет година?

- То је ваљда најтеже питање које ми новинари постављају. Тешко је одлучити се јер је завршено на стотине пројеката који директно утичу на побољшање живота Новосађана. Ми пролазимо кроз историјски инвестициони циклус и то вуче напред све сфере живота. Једнако је важно свако новоотворено радно место, свака нова фабрика и проширење индустријских зона, нова школа, вртић, амбуланта, дом здравља, нова ковид болница, завршен Жежељев мост, сваки километар пута, водоводне и канализационе мреже, нови паркови, спортски терени, културне станице, две европске титуле - омладинска престоница Европе и европска престоница културе 2022... Свега тога не би било да нисмо успели финансијски да стабилизујемо Нови Сад и обезбедимо политичку стабилност, и одличну сарадњу с Владом Србије и председником Србије.

(Курир)

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести