Милош Вучевић: Од Вучића не може нико боље водити СНС и државу

Према мишљењу потпредседника Српске напредне странке и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића за председника странке нема бољег кандидата од Александра Вучића.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како је то Вучевић у интервјуу за “Дневник” рекао, Вучић због својих резултата и свега онога што је урадио у протеклом периоду, има подршку за још један мандат да води Српску напредну странку.

- Да се не лажемо и не видим ко би то уопште могао да ради боље од Александра Вучића? По мом мишљењу то нико не може боље да ради и не може на бољи начин да води ни странку, ни државу – наглашава Вучевић.  

У децембру, како се то  прича, предстоји изборни конгрес Српске напредне странке. Да ли ће бити више кандидата за председника странке?

- Још су у току разговори када ће бити конгрес, односно изборна скупштина Српске напредне странке. Да ли ће бити пре, или после избора за Народну скупштину, Покрајинску скупштину и јединице локалних самоуправа још се не зна. Постоје заговорници да изборна скупштина странке буде пре парламентарних избора, и има ставова да буде после. Лично сам за то да конгрес Српске напредне странке буде по окончању редовних парламентарних избора, после априла  2020.  Да ли ће бити више кандидата не знам, али знам да кажем ко ће бити мој кандидат. Сматрам да Александар Вучић због својих резултата и свега онога што је урадио у претходном периоду има подршку за још један мандат да води СНС. Рекао сам и претходних дана да нема оправдање да мењамо капитена победничког тима и играча на терену. Просто нема рационалног образложења зашто би то радили. Све друго што се појављивало у новинама је на нивоу шпекулације и претпоставке. Нити је то ико причао, нити се о томе разговара. Да се не лажемо и не видим ко би то уопште и могао да ради боље од Александра Вучића? По мом мишљењу то нико не може боље да ради и не може на бољи начин да води странку, ни државу. Нико не може  да да такво залагање и такву храброст као Александар Вучић и зашто би ми онда радили нешто у контра правцу?

Да ли је СНС спреман за парламентарне изборе на свим нивоима на пролеће?

- СНС је апсолутно спреман за изборе. Увек, сваки дан и у сваком тренутку. Ми смо то и показивали у претходне три године. Говорим о периоду између два изборна циклуса, а имали смо изборе и у том периоду и председничке и локалне у Граду Београду, али и у много мањим срединама и месним заједницама. Почетком јула смо имали изборе у месним заједницама на територији Града Суботице и у Бегечу, која је једна од месних заједница у Новом Саду. Као што видите за нас нису годишњи одмори и није топло за кампању. Били смо са народом и остварили одличне резултате на шта сам веома поносан. Коалиција СНС-СВМ је у Суботици добила изборе у 35 од 37 месних заједница. То је огроман успех! Када погледамо структуру становништва и све социолошке параметре можемо рећи да је то историјски успех. Посебно сам поносан на страначке колеге и пријатеље у Новом Саду због остварене сјајне победе у Бегечу. Да не погрешим, излазност је била више од 52 - 53 одсто, при том смо у Бегечу имали озбиљно невреме између 16 и 17 сати,  нестајала је и струја што је и те како утицало на излазност. Тако да при излазности од око 53 одсто избори су и те како легитимни. Локална заједница је показала интересовање за изборе, а СНС је освојио двотрећинску победу. Први пут смо добили мандат да водимо Бегеч.. То је велика ствар и мислим да ћемо брзо кренути у решавању главних  комуналних проблема у Бегечу, као што су водовод и канализација али и свих других инфраструктурних питања који су у интересу насеља. Нажалост, људи који су у претходном периоду водили ту месну заједницу - легитимно, избором грађана -  водили су другачију политику. Али добро, то је већ време иза нас.

Какву изборну кампању очекујете?

- Ми ћемо ићи у смислу позитивне кампање да истичемо шта је све урађено од локалног до државног нивоа. Мислим да има много тога да покажемо. У Новом Саду и те како имамо да покажемо шта смо све урадили у протекле четири године, односно у периоду од 2016. до 2020. али ћемо исто тако представити наше пројекте и планове за наредни период. Не само за наредних четири година, него рекао бих и за наредну деценију како Нови Сад треба да ради, како треба се развија до 2030. Одговараћемо и на све нападе који могу да дођу од опозиције. Какву ће кампању водити опозиција, можете и сами да закључите.

Сведоци смо вулгарних напада опозиције на Вучића и његову породицу. Вучић је на Главном одбору СНС-а и критиковао руководство да не показује спремност да га одбрани, а он је  увек ту за све. Да ли сте се осећали прозваним?

- Мислим да свако ко је пажљиво слушао Вучића, а члан је СНС-а и  Главног одбора, морао да се осећа прозваним. Морао је себе да пронађе бар у једном сегменту те критике, или анализе како год то да назовемо.  Осећао сам се незадовољан што нисам увек показао још већу спремност и борбеност да га браним. Не да би тиме показао  неко додворичко понашање према Вучићу него зато што мислим да је  ово тимски спорт и мора да постоји солидарност. Кад неко нападне саиграча, или дира капитена природно је да му се остали саиграчи нађу у помоћи као што је и капитен нама на услузи кад нас неко напада. Ми често у СНС то заборавимо. Вучић мора то да изнесе, на њега су сви напади. Доста њих хоће и да се сакрије иза Вучићевог имена, знају да он има највећу популарност и лако ћемо победити. Ту је Вучић и све ће то доћи на своје. Али, кад они добију неке позиције и привилегије - свакако не мислим на све већ на појединце - уместо да то доживе као одговорност, они то доживе као нешто што им припада јер су они “Богом призвани.” Не схватају да је то читава организација, инфраструктура страначка, пре свега подршка грађана, политичка легитимитет који се добија кроз изборе, популарност Вучића... То је нама и за наук да вршимо још пажљивију кадровску политику да имамо константан процес промене у странци. и промене у извршној власти. Принцип променљивости мора бити неприкосновен и константан.

Вучић је и најавио кадровске промене у странци, како то коментаришете?

- Морају бити промене. И у страначкој инфраструктури и извршној власти након следећих избора, ако ми добијемо подршку грђана. То је политичка закономерност која за мене није упитна. Не може да исти људи од 2012. буду на позицији. То није добро. Добро је имати континуитет, икуство и стабилност, али то не сме да искључи принцип да се даје шансе новим људима. Морате да мењате оне који су се уморили, који не дају добре резултате, који су постали мрзовољнији, нерасположенији, мање комуникативни, мање отворени, мање оперативни, можда себичнији. Природно је да странка такве кадрове мора да мења. Тиме шаље поруку и грађанима да не жели и не сме да се отуђује од њих и друго шаље се порука осталим члановима странке да сви имају прилику да се докажу и напредују и да то зависи од њих. Ако дозволимо да нема променљивости, онда онај ко је први ушао у просторију, треба тамо и да остане довека. То не може у политици. Очекујем много нових људи у страначкој инфраструктури. Пуно ту људи - фигуративно кажем - куца на врата, доказују се, имају нову енергију, неко ново знање. Не можете свести ни кампању на ниво 2012. Мени је најсмешније кад слушам политичку конкуренцију, они мисле да изведу исти трик као 2012. или 2008. То је немогуће. То је политички толико глупо да само политички неписмен човек може да замисли да ће извести политичку играрију као 2012.  Неће бити иста кампања као 2012. и 2016. зато треба да имамо нове људе, нове комуникације, нове политичке технологије и пре свега нову енергију.

Нема користи од свађа

Сарадња са вишим новоима власти, рекли сте више пута, је неопходна за развој града

- Најлакше је свађати се, али тиме се не постижу резултати. Сарадња чини нову вредност, са свађама само се прави нови проблем. Као што мој задатак није да се свађам са Покрајинском владом или са Београдом. Мој задатак је да их наговорим, убедим да дају што више пара за пројекте у Новом Саду...

И дају...

- Дају, али знам да би људи више волели да се посвађам са неким вишим нивоом власти и тиме покажем да посебно водим рачуна о Новом Саду. Сматрам да посебно водим рачуна о Новом Саду тиме што донесем 500 милиона из Покрајине и милијарду и по из републике. Зар то није прави начин, зар то није љубав према Новом Саду? Најлакше је паролу испалити “Ми не дамо, ми смо против!” Треба да видимо шта је заједнички и да то решавамо. То је посао градоначелника. Мој је посао да будем добар са Вучићем, Брнабићком, Мировићем, са министрима... да могу да излобирам за Нови Сад. Да виде да смо на мапи, да се прича о Новом Саду. Да дође новац и дођу инвестиције у Нови Сад. То је плод рада, сарадње, комуникације, а не свађе.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Нисам оптерећен тиме коју функцију ћу добити

Да ли рачунате на то да ћете приликом страначких промена и ви доћи у неку другу позицију и добити неку другу функцију?

- Рачунам на то да ће ми Вучић дати шансу да и даље радим за странку. Да ли ћу се звати овако или онако, да ли ћу имати нову функцију заиста нисам оптерећен тиме. Мене чланство странке већ довољно препознаје пре свега у Војводини, али не само у Војводини, јер сам обилазио и друге крајеве Србије, доста сам боравио и на Косово и Метохију, али пре свега сам обилазио општинске, градске и месне одборе у Војводини. Није мени потребно никакво звање, или чин да бих се осећао боље. Пресрећан сам што сам дочекао да будем градоначелник у граду где сам рођен и то два мандата што се у историји града десило два или три пута. То је нешто што нико не може да ми одузме. Изузетно сам поносан и на то што ме је Вучић на прошлом конгресу странке, приликом конституисања Главног одбора  предложио за једног од потпредседника. Четри године обављам ту функцију и трудио сам се да будем страначки активан. Долазим из реда страначких функционера који су изашли из базе. Прошао сам од месних одбора, савета и вођења градског одбора који и данас водим. Кренуо сам од формирања месних одбора и дочекао да будем потпредседник странке. Изузетно сам поносан на то што сам дошао из базе. То је тежи пут увек, али је чвршћи.

Одмор уз пецање...

Једно лично питање, куда и где ћете ићи на годишњи одмор?

- Ту сам у Новом Саду. Маштам о томе да бих три -четири дана могао да одем на пецање, али не знам како ће бити.

         Ержебет Марјанов

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести