Вучић дочекао Орбана на нишком аеродрому

Премијер Србије Александар Вучић дочекао је данас поподне премијера Мађарске Викора Орбана на нишком аеродрому Константин Велики.

Вучић је Орбана дочекао уз највише државне и војне почасти, уз постројену гарду Војске Србије и интонирање химне двеју земаља.  

Мађарског премијера и чланове његовог кабинета на нишком аеродрому су, поред премијера Вучића, дочекали министри у Влади Србије, као и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. 
За сутра је предвиђен обилазак деонице "Просек - Банцарево", на источном краку Коридора 10, а потом тет-а-тет сусрет Вучцића и Орбана, као и билатерални сусрети министара двеју влада. 

Потом ће бити одржана заједничка седница Владе Републике Србије и Владе Мађарске, свечано потписивање споразума и конференција за новинаре премијера Александра Вучића и Виктора Орбана.
Биће то трећи по реду састанак влада Србије и Мађарске.

Вучић и Орбан ће такође учествовати на Бизнис форуму у организацији Привредне коморе Србије, на коме ће учествовати око 250 привредника. 

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је Танјугу да се на форуму очекује око 170 мађарских и српских компанија, међу којима су велике фирме, али и велики број малих и средњих предузећа.
Чадеж је навео да ће посебан квалитет бизнис форуму дати билатерални разговори који ће бити одржани током преподнева, уочи пленарног заседања на коме ће се учесницима обратити премијери Србије и Мађарске.

"Интересовање за Б2Б (бизнис ту бизнис) сусрете је заиста велико, што најбоље говори о обостраном интересу наших пословних заједница да се повезују и унапређују сарадњу. ПКС је у контакту са пријављеним компанијама, прикупила упите за разговоре и организоваће око  250 појединачних састанака привредника, на којима ће једни другима представити понуду, инвестиционе и извозне потенцијале и конкретне пројекте за сарадњу", рекао је Чадеж Танјугу.

Он је изразио уверење да ће ти састанци у наредном периоду резултирати уговорима и реализацијом конкретних пословних аранжмана.
Према подацима Републичког завода за статистику, укупна спољнотрговинска робна размена Србије и Мађарске је прошле године износила 1,1 милијарда евра, што је за око 50 милиона евра више него у 2014. односно 4,9 одсто.

У првих осам месеци 2016. године, према подацима Министарства привреде, трговинска размена две земље повећана је за пет одсто у односу на исти прошлогодишњи период, а томе је допринело отварање мађарских трговинских представништава.

Укупан робни извоз у Мађарску у 2015. износио је 320,9 милиона евра и представљао је 2,7 одсто укупног извоза Србије, показују подаци РЗС.
Водећи извозни производи Србије у Мађарску су у 2016. електрична енергија и опрема за дистрибуцију струје, ђубрива, клипни мотори, шећер, маслац и мед, приколице и полуприколице, хартија и картон…
Водећи увозни производи из Мађарске у Србију током 2016. године су уља од нафте и минерала, путнички аутомобили, лекови, хартија и картон, угаљ.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести