Вучић: Годину завршавамо са 4 одсто раста, смањена незапосленост

БЕОГРАД: Србија је у новембру имала највећи раст у Европи од 6 одсто, а годину ћемо завршити са растом БДП-а од 4,0 процента, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.
њ
Фото: TANJUG / TANJA VALIC/ jd

Овим резултатима, каже, допринеле су тешке реформе, што је како је рекао допринело и томе да се стопа незапослености спусти испод десет процената на 9,5 колико тренутно износи.

"У новембру Србија је имала највиши раст у Европи од 6 одсто, завршићемо годину са 4,0", рекао је председник на представљању Програма Србија 2025 и указао да су раније пројекције говориле да ће тај раст бити 3,5 одсто.

Вучић је навео да, према прелиминарним подацима, стране директне инвестиције износе 3,8 милијарди, што је како је рекао, 9 одсто више него 2018. године.

Сви ови резултати, постигнути су, како је истакао, захваљујући народу и заједничком раду на реформама.

На крају 2025. просечна плата 900е, пензија 430-440е

Просечна плата на крају 2025. године биће 900 евра, а просечна пензија 430 до 440 евра, то обећавам грађанима Србије, рекао је данас председник Александар Вучић представљајући нови инвестициони план Србија 2025.

То ће бити један од резултата новог инвестиционог плана, који ће, како је истакао председник Вучић, за разлику од тешких реформи 2014, погодити пре свега владу, директоре јавних предузећа, ЕПС, Србијагас, а не грађане.

Први циљ плана Србија 2025 је да се драстично смањи пропроција одласка младих из земље, рекао је Вучић.

За здравство додатних 600 милиона евра

У наредном периоду у српско здравство биће уложено додатних 600 милиона евра, најавио је данас председник Александар Вучић представљајући програм Србија 2025.

Вучић је истакао да здравсто "троши" толико, да 20 одсто буџета одлази у здравство.

Притом, навео је да је само око 950 милиона одлази на плате запослених у здравству, а 2,3 - 2,4 милијарде се потроши на само здравство, како би се свим грађанима омогућило да имају добру негу и заштиту.

Додао је да у то не спадају КЦ Ниш, који је изграђен, као ни градња КЦС-а која напредује.

"И зато нећу да дозволим да Инфективна клиника стоји у онаквом стању, да десетине домова здравља и амбуланти у градовима изгледају оронуло. Много тога се поправило, али мора још боље, да људи могу да осете бољитак, а за то имамо новац", рекао је Вучић.

Додао је да би волео да се из инвестиционог плана потроше сва предвиђена средства.

Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће у оквиру програма Србија 2025 више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

"Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду", рекао је Вучић.

Председник је детаљно представио који ће сви путеви бити урађени у наредном периоду на нивоу целе Србије.

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести