Брнабић: Вучић разочаран реакцијама страних партнера 

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић рекла је после данашњег састанка с председником Вучићем да је ситуација на Косову и Метохији све тежа.
v
Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Истакла је и да никада није видела Вучића да је толико разоцаран реакцијама страних партнера на последње догадаје који се тичу КиМ.

Брнабић је гостујући у Дневнику РТС-а рекла да је ситуација у вези са Косметом веома тешка.

"Мислим да је све оно што се дешавало у последње време нешто што је својеврсни преседан. Ја сам такоде забринута и разоцарана недостатком реакције наших партнера", поруцила је Брнабић.

Каже да није цула никакву осуду онога што се догодило у Косовској Митровици. Према њеним рецима, тај понедељак је био тежак као и седница Савета за националну безбедност која се одржала тим поводом.

"Нисам чула никакву осуду. Очекивала сам оштру осуду“, рекла је у вези реакције међународних партнера.

„Најискреније до сада колико знам никада нисам видела Александра Вучића да је толико разочаран реакцијама наших страних партнера. Имали смо тежак дан у понедељак, као и тешку седницу Националног савета безбедности. Председник Вучић је тада размишљао хладне главе, без емоција. Да је допустио да емоције узму маха ситуација се не би добро завршила. Упутио је довољно јасну поруклу то вече у разговорима са представницима ЕУ и САД, захваљујући чему је Марко Ðурић пуштен“, објаснила је Брнабић.

Она је навела да је, када је прошле године говорила на скупу у Хонгконгу о свету у 2018. била велики оптимиста да ће се наћи решење, јер је позивом на унутрашњи дијалог председник Србије дао јасну поруку да је Србија спремна на дијалог и да ће уложити пуно у мир и стабилност.

„Прошле недеље представници Канцеларије за КиМ били на северу Косова да разговарају о миру и компромису, и нападнути су пушкама, дугим цевима, имали смо отмицу Ðурића. Они су били тамо да разговарамо о миру и компромису“, подвукла је Брнабић.

Рекла је да постоје сазнања да је Приштина имала апсолутну подршку својих партнера у томе.

„Наивно је размишљати да Приштина било шта уради без без својих најјачих партнера“, рекла је она не желећи да именује те партнере. 

„Мислим да сви знамо ко су они и зашто до данас није имплементиран Бриселски споразум. Ја очекујем од ЕУ да направи пристисак да се Бриселски споратум имплементри“, казала је председница српске владе.

Подсетила је да овог месеца обележавамо пет година од потписивања тог споразума и подвукла да нећемо одустати од пуне имплементације.

„Председник води разговоре са ЕУ и САД шта даље можемо да очекујемо на КиМ. Србија неће одустати од својих националних интереса, али ситуација је све тежа. Све теже је очувати мир и стабиности, један рационални приступ када имате апсолутно непоштовање договора, када имате непоштовање и договора који су на тему најпростојих ствари“, објаснила је она. 

Подсетила је да Ðурић као преговарач нема потребу да тражи дозволу за долазак на КиМ, већ само обавештење, што је три пута послао, а онда је нападнут, киднапован, и претучени су људи чланови владе у Приштини који су уложили сав свој интергритет да сачувамо мир и стабилност на КиМ.

У вези Самита западног Балкана и ЕУ у Софији идућег месеца Брнабић је нагласила да није могуће да Косово наступа тамо као држава.

Реконструкција чека стабилнија времена

 Брнабић је рекла вечерас да ће реконструкција владе сачекати нека стабилнија времена на Косову и Метохији.

Премијерка је за РТС навела да су се председник Србије Александар Вучић и она током данашњег разговора дотакли и теме реконструкције владе, али да су, како каже, закључили да у овом тренутку има пречег посла.

"Национално јединство је кљуцно. Што будемо јединственији, бићемо јачи, реално смо у изузетно тешкој ситуацији. Добро је да имамо председника који размишља хладне главе", истакла је премијерка.

Влада, према њеним речима, функционише као тим и јединственија је неко икада, а у економији су остварени одлични резултати, али је указала да је ће наша економска ситуација зависити од регионалне стабилности.

"Прошла сам у разговору са председником кроз све резултате првог квартала који је малтене за нама. Био је планиран дефицит од 32 милијарде динара, а ми смо у петак имали суфицит од шест милијарди динара. Резултат је бољи за 38 милијарди динара. Поред тога БПД је у границама планираног, за први квартал 3,9 одсто, и са тако добром ситуацијом у каси настављамо добар тренд који обећава да ћемо имати повећање пензија и плата до краја ове године“, поручила је Брнабић.

Она је рекла да је забринута због опште регионалне ситуације, додајући да је ситуација у свету такође комплексна, а да ће наша економија зависти од регионалне стабилности и то је оно што владу оптерећује у овом тренутку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести