Вучић и Милард о ЕУ путу, улози у региону и отвореним питањи

ЊУЈОРК : Висока званичница Стејт департмента Елизабет Милард истакла је, у разговору са председником Србије Александрому Вучићем, да је улога Србије у региону позитивна и конструктивна, да су САД спремне да помогну Србији на ЕУ путу, и да очекују решавање отворених питања.
1
Фото: Tanjug

Председник Вучић састао се у Њујорку, где борави на заседању Генералне скупштине УН, са вишим замеником помоћника Државног секретара САД, Елизабет Милард, и обострано је констатовано да развој билатералних односа има позитиван тренд. 

Председник Вучић је, наведено је у саопштењу, нагласио да спољно-политички приоритети Републике Србије остају европске интеграције, регионална стабилност и дијалог са Приштином у циљу изналажења дугорочног решења, које не би било на штету Србије и којим би обе стране биле пођеднако задовољне или незадовољне. 

Говорио је и о резултатима економских реформи, као и о настојањима Србије да привуче још већи број америчких инвеститора. 

Елизабет Милард је изнела да САД у потпуности подржавају европски пут Србије и истакла да су спремни да на том плану помогну Србији. 

Оценила је, наводи се, да је улога Србије у региону позитивна и конструктивна и да је за Вашингтон значајно да се очува и унапреди стабилност, чиме се стварају повољни услови за долазак страних инвеститора. 

Такође, Милардова је поново покренула питања и тразила од Вучића објашњења за паљење амбасаде САД-а у Београду и убиства браће Битићи, речено је у саопштењу. 

Вучић ће се састати данас са генералним сектретаром УН Антониом Гутерешом, а у току боравка у Њујорку, обратио се, први пут као председник Србије, у Генералној скупштни и имао више састанака и разговора са светским и европским, као и лоидерима региона, а најзаначајнији свакако са председником САД Доналдом Трампом, председником Француске Емануелом Макроном, Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Русије Сегрејом Лавровим. . . 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести