ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Представићемо план за развој земље, ДО КРАЈА 2027. ПЛАТА 1.400 ЕВРА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Давосу да ће у суботу представити веома важан план за развој земље и реални раст животног стандарда грађана и истакао да план предвиђа да просечна плата достигне 1.400 евра до краја 2027. године.
1
Фото: screenshot / Pink

На питање новинара шта се то крије иза тог плана јер у неким дневним новинама се питају "шта се крије иза Вучићевог плана или Маршаловог плана" и за кога је то добро, да ли за народ или за њега и СНС, Вучић је рекао да је то план за народ и развој Србије.

Они хоће да кажу - Вучић би да гради путеве, Вучић би да гради нешто друго, зато што од тога имају користи, додао је Вучић.

"Ми очекујемо да плате буду и изаћи ћемо са тим планом до 1.400 евра до краја 2027. године. Значи, готово четири и по пута тачно више него што је било пре 2012. године. Дакле, за само 15 година, не у динарима, већ у еврима, четири и по пута порашће плате запослених, не у јавном сектору, већ и у јавном и приватном сектору Србије", нагласио је Вучић.

Када је реч о инфлацији и расту плата, председник каже:

"Рећи ћете - која је стопа инфлације? Да покријете, можда би било довољно да буде за 40 одсто, можда и 45 одсто већа плата, да буде до неких 500 евра и да кажете да вам је на истом нивоу. Али ће бити 1.400 евра, биће од тога три пута више и говоримо о реалном повећању животног стандарда грађана. То је оно за шта се боримо", рекао је Вучић.

Фото: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

Подсетио је на повећање плата медицинских сестара и лекара, и истакао да ће оно бити вишеструко веће и у обиму и пропорционално од свега до сада о чему је причао.

"Ја сам слушао да говоре да са меричком компанијом Бехтел неко узима новац. Ајде пробајте да узмете новац са Бехтелом. Да видите на којим ћете потерницама светским све да завршите и шта ће све да раде Американци против таквог. Ајде пробајте да узмете те паре. Само да бисте ви разумели о каквим лажима је реч", навео је Вучић.

Замолио је грађане да испрате представљења новог плана за развој Србије у суботу, на празник светог Јована.

"Ми сад немамо никакве изборе. Немамо ништа. За нас је важно само да покажемо људима шта ћемо да радимо и да заједнички у то уђемо. Да тражимо помоћ и подршку, учешће, да и они зараде, али да допринесу својом радом, трудом и онима који другачије мисле, свима који другачије мисл да пружимо руку да покажемо - ово је наша земља", нагласио је Вучић.

Истакао је да ми немамо другу земљу од Србије и позвао све да се за њу боре.

На самом почетку обраћања рекао је да најава из Приштине о укидању платног промета са централном Србијом доводи у питање све процесе.

- Ко зашто и како се наоружава, шта је то што је учињено а шта није, о свему томе се разговара. Присуствовао сам са шефицом Светске трговинске организације, многим утицајним људима.

- Разговарали смо о 4 кључне теме: Однос Америке и Кине, сукоб у Украјини, сукоб у Гази и Црвеном Мору са Хутима, али говоримо и о Северној Кореји и Ирану.

Фото: screenshot / Pink

- Пред нама је важно вече ићи ћемо на те скупове на којима ће бити многи европски лидери, са краљем и краљицом Белгије сам се већ видео овде. Добро је да сам пажљиво слушао. Ја сам и на овом обраћању био уз представнике белгијске монархије, није било председника, премијера. Људи не воле да слушају друге људе.

- Наше је да гледамо да чувамо мир и да се припремамо за нешто што је за нас велико - истакао је председник.

- Какве смо снове сањали, сад је време да те снове у наредне три године и реализујемо - нагласио је.

Подсетимо, током боравка у швајцарском Давосу, председник Вучић имаће и низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, наведено је у саопштењу.

Вучић је раније данас рекао да му је част да у друштву белгијског краља Филипа и краљице Матилде слуша излагање саветника за националну безбедност САД Џејка Саливана.

"Посебна ми је част да у друштву белгијског краља Филипа и краљице Матилде слушам излагање саветника за националну безбедност САД Џејка Саливана", навео је у објави на инстаграму.

Вучић је додао да се свет суочава са великим изазовима, а да је Светски економски форум у Давосу најбоље место за размену искустава и предлога решења за сва глобална питања.

Годишњи састанак Светског економског форума (СЕФ) у Давосу почео је јуче и трајаће до 19. јануара, а на њему ће учествовати више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера СЕФ, као и лидери цивилног друштва и стручњаци.

(Танјуг, Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести