ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА Нисам наредио подизање борбене готовости

Председник Републике Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Њујорка, дан након говора у Уједињеним нацијама.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Обраћању је претходио састанак за корејским председником.

- Ово је наш други сусрет већ са председником Кореје. Четврта азијска економија, 10. у свету, једна од најмоћнијих светских сила. Они су подигли и Словачку и Мађарску и Чешку, добиле су огроман број инвестиција из Кореје.

- Позвао сам корејског председника да посети Србију - рекао је Вучић.

О темама разговора са кинеским потпредседником и кретању Војске Србије ка Рашкој

- Нисам наредио подизање борбене готовости, то су наше редовне активности. Редовне активности су нешто појачане. Наше је да нашу војску обучавамо, да буде снажна, да има много више вежби, гађања, покрета и активности, а уколико буде долазило до било ког повишавања борбене готовости, бићете о томе обавештени.

- Што се разговора тиче, имали смо много тема. Први пут сам покренуо питање о КиМ. Све остало што не могу да разумем, а тиче се напада Приштине и свакодневних притисака на наш народ и верујем да ћу у октобру месецу имати најважнији разговор са Сијем.

О састанку са Мирославом Лајчаком

- Разговарали смо и тако... не знам тачно ни шта бих вам одговорио. Не могу ја да критикујем Лајчака да бих тиме пребацивао кривицу. Најлакше је свима да окриве њега, Бореља, нису ни они криви, не доносе они кључне одлуке. То је потпуно јасно. Није лака ситуација, разговарао сам и са другим представницима, није добро да све буде за јавност. Кад имате посла с неким ко је рационалан и разуман, да не кажем нормалан, увек можете да постигнете компромис. Кад имате посла с неким ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност, кад неко није сасвм рационалан.

О говору у УН

- Многи су ужаснути мојим говором, неки су видим пресрећни. Они који су ужаснути, пребацивали су ми па сам разговарао с њима. Али то су чињенице.

О нападима на Србе на КиМ

- Мислим да никога и не познајем у том делу косовског поморавља, осим што сам неког од њих видео на неком од састанака. То је човек који кад чује да би неко могао да дође на литургију у Грачаницу каже "ухапсићу те". Он дневно мора да доставља Аљбину Куртију број ухапшених Срба.

- Свидело вам се или не, да ли вам се можда не свиђа мој језик око начела, принципа, али ја нисам говорио увредљивим језиком, никога нисам поименце споменуо, али сам недвосмислено говорио о томе шта се збивало, ко је кривац и о томе како се принципи мењају у складу са политичким потребама. Говорио сам истину од А до Ш, нека ми неко каже шта од тога није истина. Поднећу ја нападе и то је у реду, говорио сам из срца.

Подсетимо, три експлозивне направе бачене су синоћ на породична домаћинства тројице угледних Срба и руководилаца Српске листе у Ранилугу, а заменик председника општине Ранилуг Владица Аритоновић, на чију је породичну кућу бачена експлозивна направа, рекао је да претпоставља да је мотив оваквог напада застрашивање.

О лажима да се није видео са Бајденом

- Да будете против своје земље, свог народа, само зато што нисте добили функцију и фотељу, то говори о њима. Прво су рекли ниси био с Бајденом, био сам с Бајденом. И? Био сам с још много људи. И шта сад? Као деца, појма немају шта ће од беса, мржње, а заборављају да кажу да се Османи није видела ни са председником Кореје, ни са потпредседником Кине, ни са многим другим представницима. Али такви су нам ти из такозване елите, само кад је њиховом делу леђа добро, а у супротном биће им Србија држава и носиоци власти криви за све - нагласио је Вучић. Желим грађанима Србије да кажем нешто што је много важније. Морају да разумеју да када водите земљу, држава није играчка. Нешто радите где медији јесу присутни, нешто где нису. Али ви сте ти који морате да имате најширу слику, најшири видокруг, и најдужи и најшири поглед да морате да разумете све проблеме с којима се ваша држава суочава и да знате на којим местима то да решавате и да гризете на сваком месту да зачепите те рупе. Ми то не препуштамо случају. Имали смо Марко и ја још састанака са различитим политичким представницима, изабрали смо да не говоримо све.

- Прошле године када сам говорио било је око 205 људи у сали. Мој говор је прошле године био најгледанији и најслушанији уз говор Володимира Зеленског. Сматрам да је то најважније. Не разумем шта ти људи раде, не схватам смисао, осим да је нечији посао да напада своју земљу, није то напад на мене - рекао је председник и додао да када овде иступате, цела Србија треба да навија, а не да се поједини служе лажима - рекао је Вучић.

Председник је додао да је са високим кинеским званичником у Њујорку разговарао и о кинеским инвестицијама, путевима, пругама, рудницима, железари...

„Захвалио сам се на коректности и фер односу Кине према Србији“, рекао је председник Вучић.

Потом се осврнуо и на део опозиције.

- Када се вратим, прво почињем да пишем одговор њима на оно писмо које су ми упутили и да видимо када ћемо на те изборе. Сигуран сам да ћу их обрадовати, они су сада направили тај савез, они иду да победе, велики су фаворити - закључио је председник, додавши да ће на крају народ рећи своје.

(Курир.рс)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести