ВУЧИЋ ИЗ ТИРАНЕ: Суштински важан дан за Србију и земље Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Тиране, где учествује у раду Регионалног самита о плану раста и конвергенције
3
Фото: screenshot / Pink

На самиту у Тирани главне теме су евроинтеграције региона и спровођење Плана раста за Западни Балкан.

Вучић је на почетку обраћања рекао да је данашњи дан био веома важан за Србију.

- Од суштинског је значаја када радите ствари за грађане своје земље, који ће имати опипљиву корист. Причали смо о приближавању јединственог европског тржишта. То ће много значити за наше пословне везе са Европом, за компаније, али и за људе који ће имати много користи од тога - каже он.

Много тешких послова је пред нама, рекао је председник, и додао да ће бити формиран тим који ће највероватније водити министар Синиша Мали.

- Он ће сваки дан извештавати мене о раду, и надам се да ћемо већ у Подгорици говорити о ономе што је урађено. Када плаћате дознаке из ЕУ ту се плаћају разне дажбине, а ми желимо да до краја године значајно олакшамо процедуре. То би значило више пара за примаоце пара. Верујем да до марта можемо да уведемо зелене коридоре, то би био велики напредак за све нас - казао је председник.

Тема разговора су били гранични прелази, и председник каже да се само на папирологији за пет година изгуби огроман новац.

- Наша су четири од пет најпрометнијих прелаза у овом делу Европе. У сваком случају још много ћемо морати да урадимо. Ово је све реално и конкретно, без празних прича типа сутра ћете у Европу и тако даље. И ми и они знамо да они неко време неће да одлучују о томе. Ово су озбиљне и значајне реформе, биће и тешких ствари за нас, али тражићемо да од нечега будемо ослобођени и да добијемо више времена. Видећемо како ће то изгледати са набавкама са Кином - истакао је Вучић.

Председник је истакао да ће Србија свакако удвостручити БДП, и да очекује да ће бити 140 милијарди.

- То ће бити потпуно другачија земља. Данас сте видели, људи су рачунали, да ми потрошимо на нашим граничним прелазима 26 милиона сати. Да то само преполовимо, па је то 13 милиона сати мање. Да не причамо о трошковима горива, губитка времена. Када добијемо зелене коридоре са Европом, па камиони не морају да чекају, то ће бити права ствар. Да нам не отму Румуни сав саобраћај - каже он.

Много посла и новца ће бити потребно у наредном периоду, истиче Вучић.

- Нисам говорио о новцу, који иде у оквиру плана раста, ја сам увек скептик, али ако ми испунимо оно што је договорено, онда сам сигуран да ће то бити значајна средства. Верујем да је то готово до милијарду евра за нас - каже он.

Председник је рекао да држава нема ћуп из ког вади и баца новац, и истиче да се тако баве неодговорни људи, а да је наша држава озбиљна.

- Отворени Балкан је помогао овој иницијативи. Супер је ако може да нас буде пет плус један уместо три. Ја сам задовољан, наставићемо да развијамо Отворени Балкан, све наше идеје су и овде одлично прихваћене. Морамо да видимо шта да урадимо пред летњу сезону да људима олакшамо прелазе - истакао је Вучић.

О тврдњама Стефана Шенаха о наводној крађи на изборима и извештају ОДИХР-а, председник каже да је он познат у Аустрији по много чему.

- То би било као када бих ја рекао за њега да је по свему судећи у питању белосветски лопов. Ви мислите да можете да оптужујете људе да су нешто украли, а то говорите са "учинило ми се", и "стекао сам утисак" - каже председник.

Додаје и да неће говорити о великом обраћању председника Русије Путина, и да је озбиљан човек који о томе може да прича тек када прочита цело обраћање.

- Видео сам да је говорио о Циркону и Сармату, а нисам видео да је причао више о нуклеарном оружју - рекао је председник.

Говорећи о писању опозиционих медија поводом његове изјаве да је Тајван део Кине, он је запитао шта је нетачно.

- То је тако у УН. Хоћете да срушимо систем УН. Хоћете да тако сутра не смем да говорим о КиМ. Чија је то политика другачија? Ко то мисли да Тајван није Кина. Русија или Америка? Него лупетају тако, морају да ме нападну око нечега - каже Вучић.

Председник је рекао да је веома забринут због свега што се збива у свету.

- Из разговора са Зеленским, из разговора овде са свима... Позиција ми омогућава да сам мало више на брду, и мало више знам. А то ми ни посао ни ситуацију не олакшава. Плашим се да идемо ка даљем усложњавају ситуације у свету и ка новим мукама - рекао је Вучић.

На питање страних новинара да ли је потписиван било какав документ са Зеленским, председник је негативно одговорио.

- Ми смо потврдили посвећеност територијалном интегритету Украјине, што је у складу са Повељом УН и међународним правом. Што се тиче нашег односа са Русијом, то није хибридна позиција, ми никога не критикујемо због ставова и позиција. Наша позиција је рационална и прагматична. Не знам да ли ће трајати заувек, пошто се суочавамо са великим притиском, али смо издржали све притиске, и даље чувамо наше интересе - каже он.

Подсетио је да је са Зеленским причао о хуманитарној ситуацији, али да су се дотакли и стања на фронту.

- Био је то дуг и веома коректан разговор. Као што сам рекао јуче, ми немамо шта Украјини да замерамо, ни по питању спољне политике, ни за било шта друго. Они се веома фер понашају према нама - додаје Вучић.

О покушајима Приштине да укине динар, он каже да из Приштине чује само лицемерне флоскуле које не воде ничему.

- Ми смо увек спремни да разговарамо са свима. Наш преговарач је отишао у Брисел, али нико из Приштине није дошао. То може направити огромне проблеме за Србе на КиМ, али ми ћемо увек бити уз њих - рекао је он.

Председник каже да ће ићи на велику афричку турнеју чим се мало смири ситуација у Европи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести