Вучић: Ко не разуме мали Шенген не разуме политику

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучих поручио је данас да онај ко не разуме економску иницијативу за формирање "малог Шенгена" не само да не разуме политику, него ни то како треба да изгледа будућност његове деце.
t
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучић је одговарајући на питања новинара након састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендеровским рекао да је пратио изјаве свих у региону и да зна ко ову иницијативу подржава а ко, како је рекао, није нарочито срећан.

Иницијатива о формирању "малог Шенгена" између Србије, Северне Македоније и Албаније је, истиче, важна за све наше грађане.

"Сто се тиче свих притисака, као што постоје разне будале овде које говоре да тиме креирам Велику Албанију... Видели сте да је под изузетним притисцима Еди Рама у Тирани који говоре да формира Велику Србију заједно са мном... шта ћете, будала има свуда", рекао је Вучић.

Једино што је овом иницијативом понуђено, каже, јесте да се разуме да постојимо једни поред других и да греба да покажемо поштовање једних према другима.

"Ко то не разуме, не само да не разуме политику, него не разуме ни како треба да изгледа будућност његове деце. Мој посао је да се борим за будућност деце која овде живе. Зато ћу да инсистирам на тој иницијативи", рекао је Вучић и додао да га притисци не занимају.

Каже да му је белгијска премијерка рекла у Паризу да је у Европи он познат као председник који на самосталан и независтан начин управља својом земљом.

"Ја сам рекао, драга пријатељице, веома сам поносан на то што сте рекли, надам се да ће се тај глас и даље чути".

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучић је истакао да и председник Северне Македоније и Албаније могу да рачунају да ће он, као председник Србије, искрено да заступа економске интересе и тих земаља у свету.

Вучић је рекао да Србија и Северна Македонија имају различите погледе на косовску независност, али да је Београд увек подржавао ЦЕФТА споразум, од 2006. године, те да чак ни када је противправно проглашавана независност Косова 2008. није изашао из ЦЕФТА, нити је уводио било какве тарифе, таксе или санкције.

То је, каже, зато што Београд сматра да су четири слободе - проток људи, капитала, услуга и роба суштина прогреса.

"Иницијатива је прогресивна и нешто најбоље што је регион могао да направи у последњих 30 година. Не постоји ниједна иницијатива која је имала толики значај и квалитет за будућност наших политичких и економских односа", рекао је Вучић.

Истакао је да у тој иницијативи земље региона немају покровитеље, већ се саме договорају, а то ће, каже, иако сама идеја не би требало никоме да смета, сметати ЕУ, јер управљамо ми сами, а не они.

"Зоран (Заев), Еди (Рама) и ја смо се, око неких питања око којих нисмо могли деценијама да се договоримо, договорили за сат и по времена", приметио је председник Србије.

Поновио је да постоји отвореност за учешће свих из региона у иницијативи, Приштине без статусног питања, Сарајева, Подговрице.

"Онај ко не буде улазио сада, за три, пет година, видећете, тражиће да уђу јер ћемо ми да имамо огромну корист", истакао је Вучић.

Он је поновио прорачун Светске банке да би уштеда за западнобалканску шесторка уз ову иницијативу була 3,5 милијарде, што за Србију, као највећу у регоину, значи уштеду 1,5 милијарди, што би, каже, био огроман новац и успех.

"Знам да ће бити потривника у свету и региону, али ништа не мозе да победи ову иницијативу, јер не постоји ништа боље", рекао је Вучић.

Председник Северне Македоније Стево Пендеровски рекао је одговарајући на питања новинара да не постоји међуанродни фактор који не подржава иницијативу за "мали Шенген" те да су након почетних неразумевања у свету везано за ову иницијативу, "све магле распршене".

"Кључне државе Европске уније, кључни људи америчке администрације, нико нема ништа против "малог Шенгена". Јасно је да се не ради о рестаурацији четврте Југославије", рекао је македонски председник.

Једини циљ ове иницијативе, истиче, јесте побољшање, животног стандарда свих грађана и пита - "ко може бити потив једне такве идеје?".

Пендаровски: Добро би било да у малом Шенгену буду сви са ЗБ

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски сматра да иницијатива позната као "мали шенген" треба да укључи и друге са Западног Балкана, међу њима и Косово.

Упитан на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем да ли види Косово у том "малом шенгену", он каже да та иницијатива тренутно има структурну слабост.

"Не укључује свих шест држава и кад кажем држава не мислим да се мешам у односе Београда и Приштине, али мислим да треба да се нађе неко решење да у иницијативу уђе и БиХ и други. Само ћемо тако имати бенефите, без прејудицирања статусног питања Косова. Како ће одлучити Београд и Приштина то је њихова ствар", казао је он.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Како каже, апеловао је на све да се прикључе тој иницијативи.

"Ако неко не жели - у реду, али добро је да свих шест буду унутра и да се, без спољне присиле, понашамо као Европљани", поручује Пендаровски.

Он је поновио да је са француским председником разговарао о томе да ли охрабрују регионално повезивање како би то била алетернатива чланству.

"Мини шенген није замена за ЕУ", рекао је Пендаровски, подсетивши да је регионално повезивање као предуслов за чланство први пут поменуто пре 22 године али да обично западнобаканским нацијама касно падну на памет неке ствари.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести