Вучић: Коридор 10 биће догодине завршен

Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће Коридор 10 следеће године бити комплетно завршен, те да ће Србија крајем 2017. имати више километара аутопута од Хрватске.

Вучић је приликом обиласка радова на изградњи деонице Царичина Долина-Владичин Хан, на Коридору 10, рекао да ће држава урадити све да се заврше деонице и према Македонији, Грчкој и Бугарској, а да је једино проблематична деоница Левосоје-Српска кућа.

"Србија ће већ крајем следеће године имати више километара аутопута од Хрватске. А пре само пет или шест година говорили су да их нећемо стићи ни за 50 година...", рекао је Вучић.

Кад је реч о Коридору 11, Вучић каже да ће 31. октобра или 1. новембра отворити и деоницу на путу Љиг-Прељина и проћи шлепером кроз тунел.

"Нисте се смејали кад сте говорили да не може да се прође шлепером кроз тунел. Видећете свих 40,4 километара који су на понос грађанима Србије", рекао је Вучић новинарима током облисака радова.

Према његовим речима, на Коридору 11 биће завршена деоница Лајковац-Љиг, потом Обреновац-Уб, док се ускоро очекује и потписивање уговора за финансирање радова на деоници Обреновац-Сурчин.

Одговарајући на питање да ли ће негде бити кашњења, Вучић је рекао да је могуће да се деси кашњење од месец - два, али и приметио да је Србија у изградњи путева каснила 50 година.

Премијер је рекао и да је на изузетан начин обављен посао на најтежем делу терена на Коридору 10, указујући да је реч управо о деоници Царичина долина - Владичин Хан, и истакако да је уз велики рад постигнут и велики резултат.

Он је прецизирао да је реч о најкомпликованијој и најтежој деоници у дужини од  6,7 километара, плус 1.800 метара тунела "Манојло", као и свих 12 планираних тунела.

Вучић је указао да само тај део Коридора и  тунел "Манојло" коштају Србију 81 милиона евра, што износи у просеку десет милиона евра по километру аутопута.

На том делу пута, додао је премијер, урађене су и најлепше косине, иако је реч о најтежем терену, а  тај посао су добро обавили ЈП "Коридори" и ресорно министарство.

Посебну захвалност премијер је указао компанији из Републике Српске, која је, како је навео, радила по киши без икаквих проблема...

"Поносан сам како то величанствено изгледа и тек кад дођете овде можете да видите колико је Србија и колико је Грделица лепа", подвукао је Вучић.

Он је додао да су грађани Србије на то чекали 70 година, од Другог светског рата, а да ће сада, за мање од годину дана, све то бити отворено.

"Држава све исплаћује на време, не каснимо", поручио је Вучић.

Премијер је рекао и да је остало да Кинези ураде и преостали 13 тунел и да ће тада са тунелима, као најтежим објектима, биће завршено.

"Ово ће за цео крај много значити, отвараћемо нове фабрике и погоне. Кад имате аутопут неупоредиво је лакше довести инвеститоре, а нећу да кажем ни колико је то важно за туризам, колико ће да приближи и Власинско језеро, Врањску бању, Бујановачку бању, многа места на југу Србије", оценио је Вучић.

То је велика и важна ствар, истакао је премијер и честитао радницима на изузетно обављеном послу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести