Вучић: Морамо да радимо више да смањимо стопу незапослености

ВЛАСОТИНЦЕ: У Власотинцу је данас отворен нови производни погон компаније Грунер, а председник Србије Александар Вучић је након пресецања врпце поручио да уложени капитал износи 6,5 милиона евра, у којем Србија учествује са 3,2 милиона евра.
Vučić u Vlasotincu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Помагаћемо и даље, поручио је Вучић и додао да ће овај нови производни погон упошљавати нових стотину запослених.
Председник је, међутим, приметио да је у Власотинцу велика стопа незапослености и додао да ћемо зато, како је рекао, морати много више да радимо.

"Мораћемо још више да радимо, јер овде је веома висока стопа незапослености и мораћемо још да радимо да би било мањме сиромашних људи и наде за будућност", рекао је.Председник је захвалио истовремено генералном директору Грунера Едварду Шпрајцеру, иначе, чији је отац иначе Словенац погинуо на територији Србије током Другог светског рата.

Председник је рекао да је одмах приметио да Шпрајцер није прави Немац, јер, како је рекао, зрачи топлином попут овдашњих становника, а види се и да воли, казао је, и лепе жене, а Власотичанке то јесу.
Председник је захвалио Немачкој што отвара породичне фабрике у Србији и констатовао да је то највеће богатство.
"Када они долазе значи да Србија није лоше место", рекао је Вучић.

Приметио је и да Србија мора највише да улаже у младе људе у њихово образовање и тек тада, казао је, можемо да рачунамо на другацију будућност.
"Није помоћ када некога нахраните тако што му упецате једном рибу, па му упецате други пут рибу... Помоћ је када га научите да пеца", рекао је Вучић.
Обраћајући се генералном директору Грунера Шпрајцеру, Вучић је рекао да му захваљује зато што је показао љубав према земљи у којој му је отац страдао. Позвао га је и да што више показује убудуће то нешто српско што има у себи.


По каквој је то математици 450 мање од 350?

По каквој је то математици 450 евра мање од 350, запитао је данас Вучић поводом појединих навода да плате и пензије нису повећане, већ "враћене на претходни ниво".
"Кажу: када повећате плате за 10 одсто да је то опет мање. Како је то 450 евра мање од 359, или како је 409 евра мање него 350 или 330. Објасните ми ту математику", рекао је Вучић и додао да је, када неко не располаже чињеницама већ само мржњом, "морално морање" борити се за пристојну Србију, а не они који знају само да пљују, псују у мокре по гробовима.

"Ми који припадамо пристојној србију, а то су вредни радници, али не они најгори ђаци који су себе без покрића прогласили за елиту, ми ћемо успети јер сам убеђен да људи поштују рад", истакао је.
Он је рекао да је задовољан оним што је до сада учињено, али да "морамо још више и боље".
"Када свако себи пстави питање може ли боље, сигуран сам да ћемо имати боље резултате", рекао је Вучић.

Он је казао да је лично поносан на неке ствари, попут отворених седам фабрика у Нишу и најавио да ће ускоро бити решен проблем Куршумлијске и Луковске бање.
"У плану је изградња пута Ниш - Приштина и то ће довести до доласка инвеститора у Топлицу, где имамо четири округа. Житорађе је буквално спашено, лао и Лебане где смо изгувили људе. Пре 15, 20 година све смо гасили и затварали, сада отварамо", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће до маја бити отворена два дела пута кроз Јабланички округ, који иду ка Македонији, што је веома значајно за довођење инвеститора.
"Тражићемо у Лесковцу нове инвеститиоре, у Власотинцу, Црној трави која нам је важна због границе према Бугарској. Морамо све да урадимо да тамо сачувамо становништво", рекао је Вучић.
Вучић је казао и да је као председник Владе и председник државе обишао висе општина него други политичари за последњих 45 година.


Председник Вучић  је са својим домаћинима обишао производни погон и поразговарао са запосленима, а интересовао се пре свега за услове рада. 
У оквиру новог погона отворена је и радионица за обуку ученика са смера индустријски механичар у Техничкој школи у Власотинцу. 
Тако ће ученици у првом разреду радити у школским радионицама, у другом ће два дана недељно проводити у радионици, док ће у трећем разреду у фабрици проводити три дана, уз новчану надокнаду.

У новој хали производе се делови од пластике, а ускоро ће поцети и производња делова од метала, како за Грунерову производњу, тако и за друге фабрике.
Нови погон простире се на 3.000 метара квадратних, па се Грунер у Власотинцу данас, са раније изграђених 4.000 квадрата, простире на укупно 7.000 квадратних метара.
Грунер осим у Немачкој и Србији послује и у Индији и Тунису.

 Иначе, у  новом погону запослено је 50 радника, те их сада има укупно 480 у тој фабрици, а план је да до 2020. године буде примљено још 50 радника у новом погону.
"Боље је него што је било, али мора да се ради још више. Дали смо 30 милиона, 20 милиона за Дом здрваља и 18,5 за ОШ Карађорђе, што је укупно око 70 милиона евра заједно. Појачаћемо развој југа Србије", рекао је Вучић.

Вучић: Одакле им паре за кампању, људи неће преваранте

Председник Србије Александар Вучић запитао је из чега ће Саша Јанковић и Драган Ђилас да финансирају своју кампању за изборе у Београду, пошто немају ни странку, а тиме ни могућност легалног финансирања.

"Ко ће да им плати кампању? Њихове агенције, Мишковић?", запитао је Вучић, одговарајући на питање новинара у Власотинцу у вези са "математиком Јанковића и Ђиласа за београдске изборе"

Председник СНС је рекао да напредњацима нису потребни тајкуни, да легално добијају новац, док друге финансирају трајкуни и криминалци.

"Из чега ће да се финансирају ти стручњаци, како да се финасирају пошто ни странке немају" упитао је Вучић.

Додао је да унапред, као и увек до сада, честита онима који су већ победили на изборима, али је уверен да Србија, пристојна и нормална, нити слуша нити верује преваратнима.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да им честита на победи и да је то у реду и да није ништа страшно и ако СНС изгуби изборе.

Како је рекао, чуо је и за најаву неке пријаве због 19.000 динара донације СНС и рекао да неки троше милионе евра за кампању и нико их ништа не пита.

Вука Јеремића, додаје, нико не пита за 6 - 7 милиона евра које је дао у кампањи за председничке изборе, на којима је једино СНС имала све чисте рачуне и није остала дужна никоме.


Радимо све да сачувамо независност и суверенитет

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није одлучивано о слању деминера из Србије у Сирију, али да види да се преко новина врши притисак на нас по том питању и поручио да Србија ради све што мозе да сачува независност и суверенитет.

"Нисмо о томе доносили одлуку, али видим да су и једни и други и трећи већ кренули преко новина да врше притисак на нас. Интересантно ми је како ће то да изгледа у реалним оквирима кад тема дође на дневни ред", рекао је Вучић коментаришући спекулације у медијима да САД замера Србији јер планира да своје деминере, за чију је обуку новац издвојила америчка војска, пошаље у Сирију са руском војском.

Упитан да ли се Србија поново "нашла у процепу" и како избећи такве ствари, Вучић је рекао да наша земља ради све што може да сачува независност.

“Боримо за Србију и српске интересе и радимо све што можемо да сачувамо суверенитет и независност и да сами доносимо одлуке. Да ли има притисака са свих страна, има их, можда и због глобалне ситуације више него икада. Али то је наш посао, да се суочавамо са тим и грађане не треба да боли глава око тога”, рекао је Вучић.

Председник је подвукао да би му било драго и веома важно када се Срби не би опредељивали за Русе, или за Американце или за Европљане, већ да буду за Србију, за свој народ.

"То је оно чиме се ја руководим и понашам и тако ћу да се понашам у будућности. А ако нађете бољи одговор од мене, једва чекам да вас примим за саветника", додао је Вучић.


Упозорио је да су многи остали дужни за рекламе и кампању и из опозиције, а има и оних из власти, док је СНС, истиче, све своје рачуне платила.

Како је рекао једина је СНС чиста странка - "као суза чиста и то људи треба да знају".     

"Коме смо остали дужни - јавите се ако је некоме СНС остао дужан...код кога год да смо се рекламирали СНС је платио све обавезе. Други дужни милионе и милионе евра било да су из валости било да су из опозиције. СНС има чисте паре са рачуна које добија од државе и СНС тајкуни нису потребни. А ко финансира другима те милионе него тајкуни и кириминалци" нагласио је Вучић.

Како је оценио, међу опозицијом "нервоза је велика", јер би "они који су пљачкали сада да се врате, да наставе своју пљачку...".

"Многи су увезани и они би да се врате по сваку цену, да земљу докрајче и униште" рекао је Вучић и додао да је на поштеним и пристојним да омогуће да нам деца раде и буду поштена, а не да "п....у по нечијим гробовима".

"А, овима честитам, као и уочи свих прошлих избора...", рекао је председник Србије.

Додао је да неки стално причају да ће он проћи као Милошевић или Коштуница на ванредним изборима и слично, и поручио:

"Нисам ни Милошевић, ни Коштуница, а Србија нормална и пристојна неће да слуша преваранте и они који би себе да прикажу као елиту, без било каквог покрића".

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести