Вучић: Не мења се цена - наредних 6 месеци гас из Русије за 270 долара

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић саопштио је након разговора са руским председником Владимиром Путином да ће цена гаса остати иста - у наредних шест месеци биће 270 долара.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Постигли смо нешто што смо можда једном поменули и покушали и Путин је показао изузетно пријатељство према Србији - да у наредних шест месеци добијемо цену од невероватних 270 долара, да нам се не мења цена, да остане потпуно иста", поручио је Вучић.

Рекао је да смо добили повећање количине гаса за тих шест месеци, као и флексибилност за коју је, каже, посебно молио.

"Када сам то саопштио у хотелу, директор Србијагаса Душан Бајатовоић је скакао од среће јер је мислио да је немогуће да се то постигне", рекао је Вучић и додао да је Путин током састанка пред њим разговарао са свим важнин људима из различитих области.

Вучић је након састанка пренео да је са Путином разговарао о много тема, уз захвалност руском председнику на изузетном гостопримству.

"То је био један од наших најдужих састанака, три сата смо разговарали сами о свим важним питањима", рекао је Вучић.

Додао је да је Путин добро разумео значај цене гаса, количине и тзв. гипкости гаса, наводећи да нам је то до краја фебруара потребно око 13 милиона кубних метара гаса, а у мају и јуну 4 или 5 милиона, а није свеједно да ли, када пређете просечне количине, купујете на берзи или не.

Вучић о договору за цену гаса: Мој предлог, Путинова одлука
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас за нашу земљу, јер нећемо имати проблема ни са струјом нити гасом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем.

"Много нам је помогао Путин својим односом - прихватио је да под истом ценом и условима добијамо гас током зиме, иако је крај уговора. Када је највиша цена гаса у историји да продужи испоруке по најнижој цени и повећа обиме", навео је Вучић.

Председник је на питање како је дошло до договора да ли је то био његов (Вучићев ) предлог или је то понудио Путин, рекао како је Путин донео ту одлуку тако што је прихватио његов предлог.

"Рекао сам вам да нисам сигуран да сам Путин да ли би прихватио мој предлог. Прихватио је и био је више него фер - капа доле и велико хвала", поручио је Вучић.

Казао је да су он и људи из његовог тима били толико нервозни јер нису знали како ће све проћи, да нису могли да вечерају нити причају, као и да су се "хватали за гуше" од нервозе.


Са Путином о боксу и медаљи Мирончикова

Председник Вучић рекао је да је током данашњег састанка у Сочију са председником Русије Владимиром Путином разговарао и о боксу.

"Разговарали смо о боксу и руским боксерским стручњацима у Србији, о медаљи коју је на Светском првенству за Србију освојио Владимир Мирончиков. Један од његових главних људи ту, из тог ширег прстена обезбеђења је заљубљеник у бокс и човек који води Боксерски савез (генерал Алексеј Рубезној - начелник службе безбедности Владимира Путина и председник Боксерске федерације, прим аут)", рекао је Вучић.


"А сад је све другачије. Без Путина то не би било могуће и много му хвала на томе“, навео је Вучић.
 

Напоменуо је да је Србија имала кризу претходних дана по питању гаса, јер смо брже трошили количине гаса из складишта Банатски двор и били тек на нешто више од 100 милиона кубних метара резерви гаса.

Додао је да сада трошимо у Банатском двору по 13 милиона кубних метара гаса дневно, што значи да смо имали резерве довољне за нешто мање од 15 дана.

Вучић је нагласио да смо са овим договором решили проблем и да Србија неће имати проблем са гасом.

Напоменуо је да можда није било фер према руској страни што смо трошили гас и на ТЕ-ТО (термоелектрана-топлана) Нови Сад због струје, али и због грејања.

"Очекујем велики догађај у коме ћемо Путин и ја учестовати преко видео конференције за отварање ТЕ-ТО Панчево у децембру", навео је Вучић.

Додао је да ћемо у ТЕ-ТО Панчево трошити између 300 и 350 милона кубика гаса на годишњем нивоу, чиме добијамо још једна велики и значајан ресурс и за стварање струје.

"Разговрали смо о енергетској безбедности Србије. Огромне су несташице у Европи, где недостаје 70 милијарди кубика гаса, посебно што је 13 милијарди отишло за Јапан, Кореју и Кину течног нафтног гаса (ЛНГ), као и зато што је Северни ток 2 могао да изнесе 55 милијарди кубика гаса, али још није добио дозволу", додао је Вучић.

Односи Србије и Русије на највишем историјском нивоу

СОЧИ: Односи Србије и Русије су на највишем нивоу у историји, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић током сусрета са руским председником Владимиром Путином у Сочију.

"Верујем да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји", изјавио је Вучић, а преноси руска агенција ТАСС.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

"Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама", поручио је Вучић.

Председник Србије је, такође, изразио саучешће руском председнику због фаталне несреће у руднику угља у руској области Кузбас у којој је страдало најмање 11 људи.

"Примите моје саучешће поводом трагедије у Кузбасу. Изражавам моје саучешће вама и породицама погинулих", изјавио је Вучић.

Путин долази у посету Србији

СОЧИ: Председник Руске Федерације Владимир Путин посетиће следеће године Србију, објавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"После три сата продуктивних и добрих разговора са председником РФ Владимиром Путином, захвалио сам на гостопримству и добио потврду да ће следеће године посетити Београд и Србију", написао је Вучић на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Вучих је данас у Сочију са Путином разговарао о великом броју билатералних и међународних питања, а у фокусу је била цена руског гаса за Србију.

Путин је током сусрета рекао да ће Москва и Београд пронаћи прихватљиво решење за услове новог уговора о испорукама гаса Србији.

Путин је имао 90 питања за мене

Председник Вучић изјавио је да је са председником Руске федерације Владимиром Путином разговарао и о Косову и Метохији и ситуацију у региону, као и да је током разговора руски председник имао 90 питања за њега из различитих области.

Он је рекао да је он имао својих 10 тачака, али да су оне биле најобимније.

"Више је он мене питао, Русија наставља да води одговорну политику подржавања међународног права. Разговарали смо о КИМ, о целом региону, свим спољним аспектима и притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу КИМ, ономе што очекујемо, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију. Пажљиво и веома темељно смо разговарали о томе", рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, беовоз линије која је веома значајна и чија је изградња комплементарна са изградњом метроа у Београду.

"Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора и разговарали смо о војно техничкој сарадњи, где сам га упознао са различитим променама односа у региону", рекао је Вучић.

Према његовим речима, он је говорио о томе шта се дешава у нашем окружењу рачунајући на то како Србија може да чувајући мир сачува своју стабилност и сигурност.

"Пошто смо ми потписали војно техничку сарадњу, ја сам га молио да одређене ствари стигну у Србију и неке ћемо имати пре краја године у нашој земљи. То нису стратешке, али су важне тактичке ствари. То су корнети за ракете за противоклопна дејства и верујем да ће то ускоро стићи у Србију. Биће и других већих ствари и то не далекој будућности", објаснио је Вучић.

Како је рекао, ми се не жалимо када суседне земље добијају поклоне од хаубица, бредлија, кајова хеликоптере, када купују авионе четири плус пете генерације и додао да морамо да им честитамо на томе.

"Морамо да будемо довољно одговорни и да не будемо слабији и џак за ударање, а када то кажем то значи да, уз одговорност и озбиљност коју имамо, морамо да будемо веома снажни. И ми радимо на томе и то ћемо наставити да радимо", рекао је Вучић.

Вучић и Путин задовољни радом Међувладине комисије

Председници Србије и Русије, Александар Вучић и Валдимир Путин, похвалили су данас током разговора у Сочију рад Међувладине комисије за сарадњу.

Вучић је истакао да то тело ради свој посао на највишем и најбољем нивоу и изразио уверење да ће бити све бољих резултата у будућности.

Вучић је рекао да мисли да ће две земље постићи нове споразуме у различитим областима.

Руски председник је рекао да се односи две земље развијају у свим правцима упркос пандемији корона вируса, објављено је на сајту Кремља.

Он је изразио задовољство што је Русије не само испоручила вакцину против корона вируса Спутњик В у Србију, већ и што је поставила производњу у Београду.

Додао је да Међувладина комисија за сарадњу ради редовно и да га извештава о томе како овај посао напредује.

Састанак трајао дуже, Вучић пресрећан разговором

Састанак председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића трајао је дуже него што је било предвиђено, сазнаје Танјуг из делегације председника. како је речено, двојица председника су тренутно на ручку, где настављају сами разговор.

По завршетку састанка, а пре ручка, Вучић је члановима своје делегације само поручио да је пресрећан како протичу разговори.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести