Вучић: Никакав ми спор с Хрватском немамо

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је да је Србија урадила све што је до ње за отварање

поглавља 23.

– Немамо ми никакав спор с Хрватском, не знам шта се дешава у Бриселу, не знам ни какво је време у Бриселу – рекао је премијер.

– Ни са ким се не свађамо, ни од кога ништа не тражимо. Једино што смо тражили је да Србија буде поштована. И ништа више – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Грделици, где је отворио једну деоницу на Коридору 10.

– Ако хоћете, хвала вам, ако нећете – опет хвала, како вам је воља, само немојте да причате да смо у спору – рекао је премијер, и подсетио на то да је закон којим је регулисано питање избора представника мањина у парламент усвојен пре неколико година, као и закон о надлежности националног правосуђа у суђењима за ратне злочине.

Он је рекао да Хрвати не би имали ниједног представника у српском парламенту када би се примењивао закон какав је на снази у Хрватској, и подсетио на то да су га готово увек имали.

Он је поновио да Хрватска може да прича шта хоће, због својих унутрашњих прилика, само не може да каже да има некакав билатералан проблем са Србијом.

Додао је да би свакако нашли и неки други разлог, из 1983. или 1992..., да није овај, само да имају повод да нападају Србију.

Кад је реч о отварању поглавља 23, рекао је да нема никакве информације из Брисела, те да препушта европским институцијама да изнесу свој став и да ли је Србија нешто „скривила”.

– Нека кажу шта смо скривили, и да ли смо били криви 2003. када смо тај закон (о надлежности за ратне злочине) донели. Нека кажу – крива је Ђинђићева влада или сте ви криви, овакви или онакви... – рекао је он.

Вучић је казао да је тај закон иначе добар, која год влада да га је донела, јер је омогућио да хапсимо ратне злочинце.

Он је оценио и да данас да у земљи, региону и свету има оних којима није у интересу јака влада, и поручио грађанима да зато изађу на изборе 24. априла и гласају за будућност и наставак политике која је опоравила Србију и повратила јој велики међународни углед.

Он је на предизборном скупу у Врњачкој Бањи рекао да појединци у земљи, којима су угрожени интереси не желе снажну владу, као и да је не желе тајкуни јер у том случају не могу да управљају потезима владе.

– Многи у региону подржавају најгоре да би касније могли да упиру прстом у Србију и кажу да с таквима на челу земља не може бити успешна – казао је Вучић.

Упозорио је грађане на то да не верују онима који дају обећања да ће тећи мед и млеко јер они, каже, само желе власт.

Нагласио је да је избор 24. априла веома прост – јер се бира између прошлости и будућности, и поновио да би се све политичке странке „у секунди” ујединиле кад би заједно имале и један глас више на изборима.

Е. Д.

 

Мацан и ћорава посла

Премијер Србије оценио је да су у нападима на њега политички противници почели да причају „шта стигну”, и поручио хрватском комуникационом стручњаку Крешимиру Мацану, за кога медији тврде да је укључен у предизборну кампању Демократске странке, да се „мане ћорава посла и политике”.

– Нисам знао да је могуће да стручњак који је водио Туђманову кампању, а сада је води Пајтићу, даје политичке коментаре – рекао је Вучић, на молбу да прокоментарише изјаве које је Мацан дао Телевизији Н-1 да ће српски премијер користити Хрватску за изговор за евентуални неуспех у преговорима Србије с Бриселом. – Изгледа да им толико добро иде та кампања да не знају шта више да кажу па причају шта стигну. Што вас народ мање хоће, то више имате да причате. Нека се Мацан мане ћорава посла и политике и нека ради други посао јер не иде му баш најбоље.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести