(ВИДЕО) ВУЧИЋ О ДЕШАВАЊИМА НА СЕВЕРУ КиМ: Срби не желе да трпе Куртијев терор, тројица погинула, нема оправдања за страдање косовског полицајца

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом данашњих дешавања на северу Косова и Метохије, код манастира Бањска.
2
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник је на почетку обраћања истакао да је требало много времена да сами испитамо шта се догодило на Косову и Метохији, да би људима била саопштена истина и да се припреми терен за доношење одговарајућих одлука.

"Око 2.46 група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској, на северу Косова и Метохије. Потом долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде. Долази до сукоба у којем је убијен полицајац Африм Буњаку и рањено још једно лице. У 8.57 административни прелази су затворени, пуцњава и даље траје. Шта се у ствари догодило? Иако сам сваког дана и у Бриселу и у Њујорку упозоравао да до овога може да дође, мало ко је желео да слуша", навео је Вучић.

Како је рекао, Срби су се побунили не желећи да трпе Куртијев терор.

"Од новембра када је Курти из Берлина сменио командира полиције на северу, 62 пута су користили полицију против Срба. Било је само питање тренутка када ће, посебно они које полиција прогони, да покушају да учине нешто за себе и своје породице: Не желим да ни на који начин оправдам убиство полицајца. То је за сваку осуду, и то је нешто што никоме није било потребно понајмање српском народу и то у тренутку када су сви схватили да је Курти главни организатор хаоса на КиМ", навео је Вучић.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Потом је неколико тих Срба неколико сати било у потпуном окружењу.

"Курти је једини кривац за све"

"Питали смо се што то није КФОР радио јер би било много мање жртава. Тројица Срба са севера КиМ су страдали, двојица од снајперске ватре са велике удаљености када за тим није било потребе. Двојица су рањена, а постоји бојазан и да је још једно лице страдало, да имамо четвртог страдалог", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Додао је да је за све ово једини кривац Аљбин Курти.

"Он је једини кривац. Њему је животна жеља да нас увуче у рат са НАТО. Када је била побуна Албанаца у Северној Македонији, тада су све радили да се преговорима дође до споразума. Данас су рекли: "Побијте их све". То је за нас наук. То говори о томе какве су им намере, од Михаела Рота до Фелингера који позива да бомбардују Београд", рекао је Вучић.

Позвао је међународну заједницу да се формира Заједница српских оштина и да се северу КиМ Срби буду полицајци јер је то једини начин да на северу не буде више српских жртава и да Срби не буду протерани.

"Нека умре, није штета"

Вучић је рекао да су су српске службе дошле до комуникације албанских косовских полицајаца која говори о нељудском понашању према Србима са којима су дошли у сукоб.

„Полицајац се смеје и говори: „Имамо једног рањеног поред цркве. Јел му треба помоћ? А треба, па добро није толико хитно, а није штета ни да умре“. Изгледа да је умро. И то су Срби са севера КиМ, а никако из централне Србије, како су они то говорили током целог дана“, рекао је Вучић.

Он је навео да су косовски медији говорили да су у свему учествовали Радомир Почуча и Павле Бихали, али је до демантовано као ноторна лаж.

Он је поновио да све ово неће довести до признања Косова.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Никада нећемо признати лажну државу Косово. Увек смо спремни да разговарамо, али на признање Косова формално или неформално, заборавите“, поручио је Вучић.

Додао је да ће у наредним данима државни органи Србије оценити ситуацију и изаћи са одговарајућим мерама и одлукама.

"Плашим се да ово није епилог"

"Плашим се да ово није епилог. Довољно је лоше да је и ово епилог, али с еплашим шта ће донети предстојећи дани. Лагали су све. Од почетка рата у Украјини, да Србија хоће да ратује и не знам шта... Све су лагали и никада нису рекли: "Извини", рекао је Вучић.

Додао је да се за двојицу страдалих Срба зна да су из Косовске Митровице.

"Изражавамо саучешће њиховим породицама, као и породици косовског полицајца", навео је председник Вучић.

"Они су то све планирали. Па 460 специјалаца су подигли за свега сат и по. То није случајно. Они су сви били тачкасто распоређени. Дизали су дронове како би имали контролу на терену, како нико не би жив изашао из обруча", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести